Az új hordható eszköz nagyobb pontossággal érzékelheti a rákot

A Michigani Egyetem kutatói kifejlesztettek és most tesztelnek egy eszközt, amelyet “a precíziós gyógyszerek kivonataként” neveznek, amely a keringő vérben rákot képes észlelni. “Senki nem akar biopsziát” – mondja Dr. Daniel Hayes, a Michigan Egyetem Rogel Cancer Center mellrákkutató professzora.

A biopsziák invazívak és fájdalmasak, kényelmetlenek lehetnek, de jelenleg a legpontosabb módszerek annak megállapítására, hogy egy személynek van-e rákos megbetegedése. Dr. Hayes azonban azt állítja: “Ha elég rákos sejtet kapnánk a vérből, tudnánk használni őket, hogy megismerjük a tumorbiológiát és a betegek közvetlen ellátását.” Dr. Hayes és csapata a közelmúltban kifejlesztett egy hordozható eszközt, amely „szűrheti” a keringő vért a rákos sejtek számára, és ha az eszköz minden teszten jól teljesít, akkor helyettesítheti a biopsziákat, ahol az egészségügyi szakemberek vér- vagy vizeletmintákat vesznek az egyénektől, hogy megkereshessék a rák első jeleit.

Először is, az eszköz körülbelül 2,×2,75×1 hüvelyk méretű, de az összes vérvizsgálati és elemzési technológiának meg kell felelnie, amelyek tipikusan olyan magasak, mint egy íróasztal. Biztosítaniuk kell azt is, hogy a hordozható készülék hatékony és biztonságos legyen. “A legnehezebb rész az volt, hogy az összes összetevőt egyetlen eszközbe integrálták, majd biztosították, hogy a sejtek ne zárják el a chipet, és hogy az egész eszköz teljesen steril maradjon” – magyarázza a tanulmány szerzője, Tae Hyun Kim. A csapat kreatív megoldást talált ezekre a problémákra. Először is találtak egy módot arra, hogy összekeverjék az eszközön áthaladó vért egy antikoagulánssal (véralvadásgátló szerrel) – heparinnal. Ezután azt is biztosították, hogy a készülék steril maradjon, anélkül, hogy befolyásolná a chipben lévő antitesteket, amelyek segítenek azonosítani a rákos sejteket.


hunprobalazs