Az ujj fájdalom okai és kezelése

Az ujjak fájdalma befolyásolhatja az ízületi mobilitást és befolyásolhatja az ember képességét a mindennapi tevékenységek végrehajtására. Az ujjak fájdalmának okai lehetnek sérülések, fertőzések, ínproblémák és arthritis. A kezek és az ujjak sérülése gyakori. Ez különösen igaz azokra, akik sportolnak, vagy azokra, akik rendszeresen használnak nehéz felszereléseket vagy eszközöket.

Ha ujjfájdalma van, akkor kerülje az ujj használatát, ameddig csak lehet, amíg meg nem gyógyult. Ez segíthet az ujj rögzítésében is, ha a szomszédos ujjhoz ragasztva rögzítette. A jég is jó kezelésnek bizonyulhat, tehát a sérült ujjra tegyen naponta többször legfeljebb 20 percig egy jégcsomagot. A jégcsomagok segítenek csökkenteni a fájdalmat és a duzzanatot. Csavarja be a sérült ujját, de ne túl szorosan, puha kötéssel, ez is sokat segíthet. A fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint például az acetaminofen, az ibuprofen és a naproxen bevétele a fájdalom és a duzzanat csökkentését is segítheti.

Az ujjfájdalom legmegfelelőbb kezelése jellemzően az ujj pihenését és rögzítését foglalja magában. Az orvos azt is javasolhatja, hogy az ujjak nyújtására néhány gyengéd gyakorlatot végezzenek, ami segíthet csökkenteni a merevséget és javíthatja a mobilitást. Súlyosabb tünetek esetén az orvos szteroid injekciókat írhat elő a fájdalom és a gyulladás csökkentése érdekében. Ha más kezelések sikertelenek, a személynek szükség lehet műtétre az ínhüvely felszabadítására. A carpalis alagút szindróma befolyásolja a középső ideget, amely a csuklóján a carpa alagútban halad. Ha az ideg az alagútban összenyomódik vagy megduzzad, fájdalmat, bizsergést és zsibbadást okozhat a kézben és az ujjakban. A fájdalom elkezdődhet az ujjakban, és felfelé sugározhat a karon. A tünetek fokozatosan elkezdődhetnek és idővel súlyosbodhatnak.


hunprobalazs