Az úszás csodálatos élettani hatásai

Sokak számára elképzelhetetlen az élet sport nélkül. Manapság már rengeteg különféle sport kipróbálására és gyakorlására van lehetőségünk, ami azért is jó, mert így egyre többen vannak akik, ha nem is versenyszerűen de hobbi szinten napi vagy heti rendszerességgel sportolnak.

Az úszás kétségkívül az ember egyik legősibb mozgásformája, akárcsak a futás, ami szintén kiváló módja az emberi fizikum általános megdolgoztatásának. Sokak szerint az örök fiatalság titkát az úszásban kell keresni és köztudott, hogy a testre való hatásai az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül. A sok pozitív élettani hatása miatt mindenki számára ajánlott. Megmozgatja a test összes belső izmát, fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot. Ez az egyetlen olyan sport, amely légzésszabályozásra kényszerít és emiatt a légző szervrendszer is fejlődik. Egy újabb pozitív hatása, hogy fejleszti és felgyorsítja az anyagcserét, pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére, ennek következtében pedig javul a sejtek és a szövetek oxigén-ellátása. Talán kevesen gondolnák de egy óra úszás során a szervezet 500-700 kalóriát éget el, ezért a fogyókúrázóknak is ajánlott.

Az úszás során, folyamán az izmok nyúlnak és stabilitást biztosít a gerincnek. Kifejezetten fokozza a szellemi képességet és ez leginkább gyermekkorban tűnik ki. Több betegség kezelésében is segít, például a már kialakult csontritkulás esetében javítja az ideg-izom koordinációt, dolgoztatja az izmokat és ezáltal a csonttörések megelőzésében is szerepe van. Az úszás során semmilyen erő nem hat a csontokra. Egy újabb pozitívum, hogy az úszás során boldogsáhormon szabadul fel a szervezetben és segít a lelki kikapcsolódásban is. Pozitív élettani hatása miatt, tehát kortól függetlenül mindenki számára ajánlott ez a fajta aerob mozgásforma.


hunprobalazs