Az úszás számos előnye a szervezetünkre nézve

Sokszor hallhattuk már azt, hogy úgy is emlegetik, hogy az egyik legegészségesebb sport az úszás. Ez a kijelentés pedig annak köszönhető, hogy minden porcikánkat megmozgatja, úgyhogy különösebben nem terheli azokat.

A fejlődő szervezetek számára kifejezetten ajánlott az úszás, hiszen ilyenkor a gyors növésnek köszönhetően nagyon le vannak terhelve az ízületek és sokszor fájdalomérzetet is keltenek. Ám rendszeres úszással ezek a fájó ízületek ellazíthatóak és nyújthatóak is egyaránt. Az embernek a barátsága a vízzel egészen az ókorig vezethető vissza, hiszen már, akkor felismerték a víz számos jótékony hatását. Ugyanis az mellett, hogy a víz minden porcikánkat megmozgatja, javítja az általános erőnlétet és pozitívan hat a szív, illetve az érrendszeri megbetegedésekre is. Ez mellett még megnöveli a pulzusszámot és az izomműködést is egyben. A víz nyugtatóan hat a szervezetünkre, ezért kifejezetten ajánlott stressz csökkentésér, illetve annak levezetésére. Hiszen úszás közben az ember csak magával foglalkozik és élvezi a vízringató hatását.

Azok számára, akik egy kis súlyfelesleggel küszködnek kifejezetten ajánlott az úszás, hiszen egy óra intenzív úszás alatt, akár 450 kalóriát is elégethetünk. Azok, akik versenyúszást gyakorolják azoknál ez a szám akár meg is duplázódhat, így minél jobban diktáljuk a tempót, annál hatásosabb lesz a fogyókúra. A víznek 14%-al nagyobb az ellenálló képessége, mint a levegőnek így vízben való mozgás, sokkal hatásosabb lehet, mint a parton végzett gyakorlatok. Ráadásul az úszást követően a testünk sokkal rugalmasabbá válhat, mivel az vízben az ízületek sokkal könnyebben dolgoznak, főleg a váll, a csípő és a törzs. Az  mellett, hogy az úszás csökkenti a stressz, mentálisan is jótékonyan hat a szervezetünkre, és még szórakoztató is egyben.


hunprobalazs