Az úttörő vérvizsgálat kimutatja a fibromyalgiát

Az új kutatások pontos módszert találnak a fibromyalgia diagnosztizálására és megkülönböztetésére. Vérminták és innovatív technikák alkalmazásával a tudósok olyan “molekuláris ujjlenyomatot” észleltek, amely egyedülálló. A fibromyalgiában szenvedő személyek testük számos területén fájdalmat tapasztalnak.

A fibromyalgia krónikus állapot, amely a világ népességének 2-8 százalékát és az Egyesült Államokban körülbelül 4 millió felnőttet érinti. A fibromyalgiában élő emberek többsége nő. A fibromyalgia fő jellemzője a krónikus fájdalom a szervezetben. Sok olyan beteg van azonban, akinél ez az állapot gyakran fennáll, és ők a tünetek szélesebb körét tapasztalják, amelyek gyakran hasonlóak más betegségekhez. Tény, hogy a fibromyalgia jelei és tünetei egybeesnek más rendellenességekkel, ezért megnehezíti az orvosok számára, hogy diagnosztizálják ezt a betegséget és így később kezdődik meg a kezelés. Az új kutatások azonban talán megoldást találtak erre. A tudósoknak sikerült kimutatni a fibromyalgiát a vérmintákban, és megkülönböztetni más, hasonló betegségektől.

Az elemzés során olyan mintákat találtak, amelyek megkülönböztették a fibromyalgiában szenvedő emberek vérmintáit azoktól, akik hasonló rendellenességekkel rendelkeztek. Ezenkívül a további spektrometriás mérések segítségével a tudósok pontosan megjósolhatták a résztvevők körülményeit molekuláris mintájuk alapján. A kutatók ezeket a molekuláris aláírásokat “metabolikus ujjlenyomatokkal” hasonlítják össze, és azt mondják, hogy ezek a megállapítások hamarosan segítenek a fibromyalgia célzottabb kezelésének fejlesztésében. “Tiszta, reprodukálható anyagcsere-mintákat találtunk a fibromyalgia betegeinek vérében. Ez sokkal közelebb hozza a vérvizsgálatot, mint valaha.”


hunprobalazs