Békasejtek segítségével építettek élő robotokat

A tudósok egy csoportja átültette az élő békaembrió sejteket és teljesen új életformákba állította őket. Ezek békasejtből készült milliméter széles “xenobotok” képesek elindulni a felvett cél felé, esetleg fel is tudnak venni egy-egy tárgyat, például egy gyógyszert, amelyet oda tudnak vinni a beteghez, és mindemellett akár egy vágás után is képesek meggyógyítani saját magukat.

“Ezek újszerű élőgépek” – mondja Joshua Bongard, a Vermont Egyetem számítógépes tudósa és robotikai szakértője, aki az új kutatás társigazgatója volt. “Ők nem hagyományos robotok, de nem is ismert állatfajok. A tárgy új osztálya: élő, programozható organizmus.” Az új lényeket egy szuperszámítógépen tervezték ultraibolya sugárzással – majd összeállították és tesztelték őket a Tufts Egyetem biológusai. “Elképzelhetjük ezen élő robotok számos olyan hasznos alkalmazását, amelyet más gépek nem tudnak végrehajtani” – mondja Michael Levin, a Tufts Regeneratív és Fejlődési Biológiai Központját irányító társvezető. „Ilyen például a veszélyes vegyületek vagy radioaktív szennyeződések keresése, mikroplasztika összegyűjtése az óceánokból, de akár az artériákból is ki tudják kaparni a plakkot.”

A természetben soha nem látott testformákba összeállítva a sejtek együtt dolgoztak. A bőrsejtek passzív architektúrát alkottak, míg a szívizomsejtek egyszeri véletlenszerű összehúzódásait a számítógép tervezése alapján rendezett előremeneti mozgást hoztak létre spontán önszerveződési mintázatok segítségével – lehetővé téve a robotoknak, hogy saját maguk mozogjanak. Ezekről az újra-konfigurálható organizmusokról kimutatták, hogy képesek egységes módon mozogni és embrionális energiatárolók táplálásával napokig vagy hetekig felfedezhetik vizes környezetüket.


hunprobalazs