Benchmarking, kihez mérjük magunkat?

Jelöltlista előkészítésében a folyamatmodell segít. Itt le kell fednie a szervezettípusok és iparágak széles körét. A bevált gyakorlatot csak fegyelmezett kutatással lehet fellelni. Ez igen nagy munka, hiszen előzetes információkat kell szerezni, és azokat feldolgozni.

[adsense_id=”1″]

Természetesen kellenek kritériumok, hiszen szűrni kell végig az adatokat. Ebben az esetben ez a team dolga. Előzetes jelöltlistánál figyelembe kell venni, hogy a benchmarking négy típusa közül valamelyikbe beleilljen. A terület megfontolásnál is több lehetséges megoldás jöhet szóba: összehasonlítható műveleteket végezzen a cég, esetleg ugyanazon iparágbeli legyen, vagy valamilyen bevált gyakorlatot alkalmazzon, de lehet eltérő iparágbeli is.

Egy másik módszer alapján szakember számára fontos céget kell választani. Erről információt szakfolyóiratokból, elnyert díjakból kaphatunk vagy esetleg olyan vállalat is szóba jöhet, mely közismerten újító szellemű. Kezdésnél az összes kapcsolódó minőségi eszközt meg kell vizsgálni. Ebben nyújthat segítséget a brainstorming technika. A szisztematikus kutatásnál a forráslistából dolgoznak, melynek elkészítése a team feladata.

Itt kutató könyvtáros segítségét is igénybe szokták venni a kapcsolódó információ megszerzése miatt. Az információt érvényesíteni kell, hiszen esetenként hamis adatok is lehetnek, valamint rendszerezéssel átláthatóvá tenni az információtömeget. Erre azért is van szükség, mert a kezdeti listát finomítani kell, a nem releváns vagy hozzá nem férhető kizárásával. E szakasznak a végén a lista leszűkül, és pár vállalat akad csak fenn a szűrőn. Ezektől pedig látogatási engedélyt kell kérni, hogy a gyakorlatba is megtekinthessék a jó módszereket.


hunprobalazs