Benchmarking, üzleti folyamatok rangsorolása

Üzleti folyamatok rangsorolásnál figyelembe kell venni, hogy a 15-20%-át lehet az összes azonosítottnak egy időben megváltoztatni, így tehát a benchmarking igen hosszú tevékenység. Ennek a fázisnak a módszere, melyet a menedzserek határoznak meg, lehet megegyezés alapján, fő szervezeti célok alapján vagy analitikus.

[adsense_id=”1″]

Az első esetben a fa-diagramm alapján történik a választás, de ez megítélés kérdése, tehát több vita is adódhat belőle. A második eset függ a körülhatárolhatóságtól, megértéstől és a fogyasztók bevonhatóságától. A harmadik eset függ a feltételrendszer megteremtésétől, számszerű súlyozástól, rangsorolástól. A kutatás fókuszálni kell, hiszen mint már említettem ez igen nagy munka. Ennek érdekében a tanulmány fókuszának szűkítésére és a folyamat határvonalainak meghatározására van szükség.

Jobb, ha szűkebb a fókusz, hiszen így a munka pontosabb, és könnyebb az összpontosítás. A prioritást élvező munkafolyamatok dokumentálásának néhány alapelve van. Ezek betartása a következőket jelentik: folyamat képe, szöveges leírása, írásos dokumentálása, gyakorlatának leírása. A folyamat alatt egyébként munkalépések sorozatát értjük, melyek leírják, hogy mit tesznek. Minden egyes lépésnek van módszere, azaz gyakorlata. Egyéb dokumentálási módszerek is vannak, mint például a folyamatábra, nyíl vagy adatáramlási diagram, FERT térképezés. Kulcsfontosságú teljesítménymércék meghatározása nélkülözhetetlen, hiszen ez a benchmarking adatcsere alapja lesz.

Ezek alatt a mércék alatt értjük a fogyasztói elégedettséget, ciklusidőt, elégedetlenség mérését, költség hatékonyságot, eszközteljesítmény pénzügyi mérését. Ezt követően a gyakorlatot kell javítani a folyamatok tükrében, és részletes ismeretében. Majd pedig a team elkészít egy projektleírást.


hunprobalazs