Bosszantó dolgok filmekben, amiket könyv alapján filmesítettek

Számtalan könyvet filmesítenek meg napjainkban. A rajongók sorra szállingóznak a vetítésre, hogy a kedvenc könyvükből készült filmet megtekintsék, azonban sokszor elégedetlenül távoznak a moziba.

A csalódás oka legtöbbször, hogy a film több szálon eltér a könyvtől. Egy könyv teljes cselekményét, bármilyen hosszú időintervallumban játszódik is, mindössze másfél-két órába kell belezsúfolni. Ezzel még nem is lenne baj, csak hogy ennek érdekében néha érthetetlen módon rövidítik le a cselekményt. Talán a legrosszabb, ami történhet, hogy a történet végét teljesen megváltoztatják. Nem csoda, hogy ezen a könyv rajongói teljesen megrökönyödnek. Nagy hiba még, hogy a szereplők személyisége megváltozik, vagy épp a könyvben leírtaknak teljesen ellentmondó cselekedeteket hajt végre a karakter a filmvásznon. Az megint más kérdés, amikor a szereplő a leírtakhoz képest teljesen másként néz ki.

Manapság sok rendező igyekszik még több izgalmat csempészni a filmbe, így gyakran igyekeznek felturbózni az eredeti történetet, például újabb karakterek bevezetésével vagy különféle akciójelenetekkel. Szintén illúzióromboló, amikor azt tapasztaljuk, hogy egy megható, tanító jellegű történetből számítógépes játékokat megszégyenítő lövöldözős akció filmet készítenek. De, a romantikus filmek sem ússzák meg a változtatásokat, hiszen sokszor egy csöpögős lebutított történetet kapunk. Sajnos a rendezők legtöbbször a kasszasiker gyártásra törekednek, aminek meg is van az eredménye, mivel a történet és leginkább a rajongók járnak pórul. Ugyanakkor szerencsére vannak remek történetek, ahol a rendező ügyelt rá, hogy hű maradjon a könyvhöz, azonban ez meglehetősen ritkán van így.


hunprobalazs