Cégkivonat kisokos

Aki nincs otthon a hivatali ügyintézés világában az nagyon könnyen belekeveredhet a különféle dokumentumok zűrzavaros világában. Az, hogy hova milyen dokumentum szükséges a befogadó szervtől függ, így érdemes őket megkérdezni. Hogy némi mankót kaphasson mi mire való és milyen formában elérhető, összeszedtünk néhány dokumentumot.

Cégkivonat igénylés előtt biztosan nagy segítség lesz, ha bővebb információkat kap. Hiteles cégkivonatra akkor lehet szüksége, ha egy céget le szeretne ellenőrizni, például, hogy be van – e jegyezve, esetleg az ügyvezető személyére kíváncsi. Egy szóval a cég hatályos, fennálló adatait tartalmazza. Papír alapú vagy elektromos formában is elérhető. Közhiteles cégkivonatot az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata adja vagy abban az esetben, ha nem elérhetőek az időpont miatt, akkor a közjegyző is jogosult a kiadására. Közhiteles cégkivonatra általában akkor van szükség, ha a bank kéri, esetleg pályázatokhoz kellhet. Az E – hiteles cégkivonat egy elektronikus aláírással, időbélyeggel ellátott dokumentum, amely hiteles, hatályos, naponta frissülő adatokat tartalmaz, ezenkívül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának elektronikus aláírása, valamint időbélyege biztosítja a hiteles adatok sérthetetlenségét.

A hiteles cégmásolat tartalmazza a cégjegyzékben szereplő, az adott időpontban fennálló összes hatályos és törölt bejegyzést is a cégre vonatkozóan. A cégbizonyítvány pedig az adott cégre vonatkozóan tartalmazza a cégjegyzék egy kiválasztott rovatában szereplő, az adott időpontban fennálló összes hatályos vagy törölt bejegyzést. Annak érdekében, hogy biztosan a megfelelő dokumentumot válassza ki, érdemes végig gondolni, hogy pontosan mihez szeretné felhasználni a dokumentumot. Ezek után jó, ha átgondolja, hogy a dokumentumra elektronikus vagy papír alapú formában van – e szüksége. Ha igazán biztos akar lenni a dolgában, akkor a legjobb, ha a befogadó szervezettől érdeklődik, akik pontos információkkal tudják ellátni. Ha külföldi ügyintézésről van szó, akkor azt javasoljuk, előtte mindenképp Apostille cégkivonatot rendeljenek, ugyanis amennyiben a magyar bíróságok vagy más hatóságok által kiállított okirat külföldi államban kerül felhasználásra, az okiratot rendszerint felülhitelesítéssel kell ellátni. Abban az esetben, ha az okirat ellátásra kerül az Apostille-tanúsítvánnyal, azt – további hitelesítések nélkül – az egyezmény valamennyi részes államának hatóságai elfogadják.


hunprobalazs