Családrajz kisokos

A gyermek rajzok rengeteget elárulnak a gyermek lelkivilágáról. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy-két rajz nem elegendő, hanem legalább 10-12 rajzból lehet komolyabb következtetést levonni.

A gyerekek általában a családjukat rajzolják le elsősorban, így ebből sokat lehet következtetni. A lapot képzeletben meg kell feleznünk függőlegesen. Ha a család középen van, akkor az egyformán közeli kapcsolatra utal a szülőkkel. Ha a bal oldalon van a család, akkor az apai érzelmek dominálnak. Ha a gyermek eltúlozza saját méretét és saját magát rajzolja legnagyobbra, az egyáltalán nem önző viselkedésre vall, inkább azt mutatja, hogy a gyermek tele van pozitív érzelmekkel, jól érzi magát a bőrében. Ha ezzel ellenben, aprónak rajzolja magát, akkor az nem sok jóra utal. Az is árulkodó, hogy a gyerek mennyire tölti ki a lapot. Ha a lap nagyrésze üres, akkor az szorongásra utalhat. Ha kitölti a gyerek a lapot, azonban az alakok kilógnak, akkor a gyereknek több törődésre és odafigyelésre lenne szüksége.

Ha a rajz aprólékos, vagyis az alakok rendelkeznek az összes testrésszel, kézzel, lábbal, akkor az a kiegyensúlyozottság jele. A végtagok nélküli alakok ennek ellentétére, vagyis diszharmóniára utalnak. A szín használatnak a nagyobb gyerekeknél van szerepe, mivel a kicsik inkább vonalakat húznak és nem feltétlenül színeznek. A nagyobbaknál a halvány színek visszahúzódásra utalnak, kisebb önbizalomhiányra. Míg a harsány színek önbizalomra. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy a ceruza minősége is sokat nyom a latba, így ezt is érdemes figyelembe venni. A színezés is árulkodó, hiszen a precíz színezés a szabályok betartására, tiszteletben tartására, a vonalak átlépése pedig türelmetlenségre, a szabályok betartásának alacsony fokúságára utalhat.


hunprobalazs