Csirke receptek

A szárnyas hús különösen az elmúlt években tett szert igen nagy népszerűségre. Míg korábban elsősorban a marhahús és a sertéshús fogyasztás volt az általános, manapság a különféle szárnyasok, mint a pulyka, csirke, liba, kacsa fogyasztása vált népszerűvé. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a fehér húsok sokkal egészségesebbek, mint a vörös húsok. Zsírtartalmuk is alacsonyabb, ezáltal fogyasztásuk révén csökken az érelmeszesedés kockázata.

[adsense_id=”1″]

A fehér húsok sok fehérjét, foszfort és B3 vitamint tartalmaznak. A gasztronómia is ebbe az irányba mozdult el, a receptkönyveket böngészve csirke receptek garmadája közül válogathatunk. Az interneten megtalálható receptes oldalakon is a húsok közül egyértelműen a szárnyasok viszik a prímet. Azonban már nem csak a főtt ételek esetében, hanem a hideg ételeknél is háttérbe szorult a hagyományos magyar kolbász és szalámi.

Megjelentek a különféle csirke felvágottak, párizsik és virslik. Magyarországon nagyon népszerű a grill csirke, de a libamáj vagy a kacsamáj fogyasztásnak is megvannak a hazai tradíciói. Manapság egyre többen fogyasztanak a csirkehús mellett pulykahúst is.  Vigyázni kell, mert könnyen romlandóak, a nem megfelelően tárolt szárnyas hús könnyen lehet a szalmonellafertőzés táptalaja. Akár a sült, akár a főtt hús elkészítésekor fontos, hogy megfelelő ideig hőkezeljük őket, tartsuk be a receptekben foglalt előírásokat, így biztosak lehetünk benne, hogy finom ételt tudunk belőlük készíteni.


hunprobalazs