Csodálatos keresztény kolostorok

A keresztény monaszticizmus egy olyan gyakorlat, amely a keresztény egyház történetének korai szakaszában fejlődött ki, szentírási példákra és eszmékre építve, ideértve az Ószövetségben leírtakat is.

Eredetileg minden keresztény szerzetes remete volt, ritkán találkozott más. De a magányos élet rendkívüli nehézségei miatt sok szerzetes kudarcot vallott, így inkább visszatért korábbi életébe. Az Alcobaça kolostor egy római katolikus kolostor, Alcobaça városában található, Portugália központjában. Az első portugál király, Afonso Henriques alapította 1153-ban, és története során szoros kapcsolatot tartott fenn a portugál királyokkal. A templom és a kolostor volt az első gótikus épület Portugáliában, és a Santa Cruz-kolostorral együtt, amely Coimbraban található, a portugál középkori keresztény kolostorok két legfontosabb épülete volt. A Sümela kolostor egy görög ortodox kolostor, egy meredek szikla lábánál áll, a mai Törökországban az Altindere-völgy felé nézve. Kr.e. 386-ban alapította I. Theodosius (375 – 395) római császár uralkodása alatt.

A legenda szerint két pap azért vállalta a kolostor alapítását a helyszínen, mert felfedezték a Szűz Mária csodálatos ikonját egy barlangban. Hosszú története során a Sümela kolostor többször tönkrement, de a római császárok mindig restaurálták. A jelenlegi formáját a 13. században érte el. Az Ostrog kolostor egy szerb ortodox kolostor, amely magasan az Ostroška Greda nagy sziklájában helyezkedik el. Ostrogi Szent Bazilikának szentelték és ez a legnépszerűbb zarándokhely Montenegróban. A 17. században jött létre a mai megjelenése, 1923-1926-ban átépítették a tűz után, amely elpusztította a komplexum nagy részét. Szerencsére a két kis barlang-templomot megkímélte a tűz és ezek az emlékmű kulcsterületei.


hunprobalazs