Dolgok, amiket még nem tudott a bálnákról

Áldottak vagyunk, mert megosztjuk a Föld bolygót a bálnákkal, ezekkel a fantasztikus és intelligens lényekkel, amelyek szinte irreálisnak vagy idegennek tűnnek. Íme néhány érdekes tény a bálnákról, amelyek remélhetőleg arra ösztönzik Önt, hogy többet akarjon megtudni ezekről az okos állatokról.

A bálnák a legnagyobb emlősök, amelyek léteznek a bolygón. A Cetacea családhoz tartoznak, és csak tengervízben élnek. A kék bálna, amelynek hossza meghaladhatja a 30 métert, a legnagyobb állat a világon. Súlya körülbelül 125 tonna. Mint az emberek és a delfinek, a bálnák is lélegeznek. Általában 5-10 percenként emelkednek a felszínre, és a tüdőben lévő levegőt teljesen kicserélik a fejükön lévő légzőnyíláson keresztül. Néhány bálna akár 45 perc alatt is víz alatt maradhat egyetlen lélegzet nélkül. A bálnák az egyetlen emlősök a bolygón, kivéve az embereket, akik énekelnek. A legrövidebb bálna dal 6 percig tart, a leghosszabb több mint egy óra. A női bálnák a bébi bálnáknak énekelnek, míg a hímek csak a nőstény vonzása miatt énekelnek.

A bálnák évente körülbelül 8 hónapig semmit sem esznek. Túlélnek a tárolt zsírnak köszönhetően. Nyáron azonban megállás nélkül esznek, napi akár három tonna élelmet is felszívva. A bálna étrendje főleg algákból és kicsi rákfélékből áll, bár néha kis halakat is fogyasztanak. A bálna farka összehasonlítható az ember ujjlenyomataival. A barna algák vágásai, hegyei és foltjai a bálnák farkán egyedi mintákat hoznak létre. A bálnák szükség esetén három hónapig ébren maradhatnak, bár csak sekély vízben alszanak. Súlyuk kissé meghaladja a víz súlyát, mivel a testben magas a könnyű zsírszövet tartalma. Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy egy kis bálna születésekor eléri a 9 métert. Az anyabálna anyateje legfeljebb 50% zsírt tartalmaz, és gazdag fehérjékben.


hunprobalazs