Dolgok, amiket nem tudtunk a szavatossági időről

A szavatossági idő jelenti azt a dátumot, ameddig még biztonságosan lehet fogyasztani egy ételt, viszont a legtöbb ételt nem pontos szavatossági idővel árusítanak, tehát a lejárati idő csak egy javaslat arra, hogy meddig marad friss és tápértékekben gazdag egy élelmiszer. Van viszont néhány dolog, amit tudnia kell ahhoz, hogy elkerülhesse a még egészségesen fogyasztható ételek kidobását.

Az első, amit tudnia kell az az, hogy valójában csak öt terméknek van tényleges lejárati dátuma, és ezek a termékek a következők: tápszer, táplálékkiegészítők, ételhelyettesítők, folyékony élelmiszerek, valamint alacsony-energiájú élelmiszerek, amelyeket a gyógyszerészektől lehet kapni. Minden más étel, ami 90 napig friss marad csak egy hozzávetőleges szavatossági dátummal rendelkezik, és ezzel garantálják, hogy a termék olyan ízű lesz, amilyennek lennie kell és hogy rendelkezik a megfelelő tápanyagokkal az adott időn belül. A szavatossági idő csak a bontatlan élelmiszerekre vonatkozik, ezt pedig gyakran elfelejtjük, viszont a szavatossági idő valóban csak addig érvényes, amíg ki nem nyitja az élelmiszer csomagját.

Azt is tudnia kell, hogy a szavatossági idő lejárta után is bátran fogyaszthatja az élelmiszereket. Csak mert valaminek lejárt a szavatossági ideje még nem azt jelenti, hogy azonnal ki kell dobni, a tejet és joghurtot például még egy héttel a lejárati idő után is bátran lehet fogyasztani, valamint a tojásokat is tesztelni lehet azzal, hogy egy pohár vízbe teszi ezeket. Ha a tojás lebeg a vízen, akkor már romlott, ha pedig elsüllyed, akkor még ehető. Ennek ellenére azért érdemes betartani a szavatossági időt, ha pedig kétségei vannak, vagy ha furcsa illata van egy-egy élelmiszernek, akkor jobban jár, ha kidobja, mert ha romlott ételt fogyaszt, akkor az ételmérgezést okozhat majd.


hunprobalazs