Dolgok, melyek megbetegíthetik kedvenceidet

A csokoládé-darabkák és más édességek könnyen beteggé tehetik kedvenced. Amíg az emberi szervezetre serkentőleg hat a csokoládé, addig a kutyus számára ez akár halálos mérgezést is okozhat egészen kis mennyiségben is. Ennek főként az az oka, hogy a kutya szervezete sokkal lassabban bontja csak le a csokiban található alkaloidot, mint az emberi szervezet. Az eb vérében akár húsz órán át jelen van a vegyület, így a kutya akár el is pusztulhat.

[adsense_id=”1″]

A szőlő és a mazsola ugyancsak bajt okozhat. Az emberek többsége nem gondolná, ha a gyümölcsök bármelyike is veszélyes lehet a kutyára nézve. A szőlő a kutyáknál például a veseműködés leállását is okozhatja. Épp ezért gondosan ügyelj arra, hogy ha szülőt eszel, ne guruljanak el a lakásban a szemek, de a mazsolát is olyan helyen tárold, ahol az eb nem tud egykönnyen hozzáférni és így beledézsmálni.

A különféle gyógyszerek az embereknél is más és más mellékhatásokat válthatnak ki, viszont az állatok reakciója végzetes is lehet, attól függetlenül, hogy egy erős idegnyugtató szerről van szó, vagy csak egy ártatlanabb fájdalomcsillapítóról. Az összetevők, és a dózis is könnyen végezhet a legtöbb kisállattal, mivel ők csak három, legfeljebb tizenöt kilósak, amíg a felnőtt emberek ennek a súlynak sokszorosát nyomják. A gyógyszereket gondosan rejtsd el, a lejárt tablettákat pedig olyan helyre dobd ki, hogy ahhoz véletlenül se férhessen hozzá kis kedvenced.

A cukrot helyettesítő xilitol szintén fokozott veszélyt jelent a kutyákra nézve. A xilitol tulajdonképpen nem más, mint cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak az iparban, sokan pedig a cukrot helyettesítik vele. Ezt az anyagot az emberi szervezet is előtudja állítani, ezért az emberekre nézve teljesen ártalmatlan, sőt mi több, egészséges. A legtöbb állat számára azonban a xilitol egyenesen méreg, ígí számos esetben halálos.


hunprobalazs