Domain regisztráció – Tippek név és regisztrátor választáshoz

A domain regisztrációnál az első lépés,  a névválasztás okozza általában a legtöbb töprengést (hacsak nem egy védjegyeztetett cég, illetve márkanév tulajdonosai vagyunk, amelyre előjogosultságokat élvezünk)

Magyar domain – Nemzetközi domain ?

Arról is döntenünk kell, milyen végződésű domaint foglalunk, megelégszünk egy darab .hu végződésű domain-el  vagy akár nemzetközi végződésű domainekben is gondolkozunk, mint a .com,  .net, .eu, .biz, .info, .org (és még sorolhatnánk).

Magyar végződésű .hu domaineket a http://www.domain.hu oldalon ellenőrizhetünk, nemzetközieket számtalan oldalon, legegyszerűbb kiválasztani valamely nagyobb regisztrátor weboldalát, ahol az összes végződés elérhető (pl. http://www.godaddy.com) és ott ellenőrizni, elérhetőek még kívánt címeink, vagy sem.

Nemzetközi domainek azonnal elérhetőek és hozzáférhetőek regisztráció után míg a magyar domain-ek esetében két hetes várakozás van. Regisztráció után  a http://www.domain.hu oldalon nyilvános meghirdetésre kerülnek.
Ami még különbséget képez itthoni és nemzetközi regisztráció között: míg egy szabad .com domaint, mindenféle huzavona nélkül lefoglalhatunk hitelkártyával vagy Paypal-al, néhány adatot egy webes formon kitöltve, a .hu regisztráció a már említett – és egyéb – okok miatt kicsit több “papírmunkával” jár, szerencsére azért Magyarországon is vannak rugalmas regisztrátorok, akik felkészültek rá, hogy a vevők nem szeretik a sok körülményeskedést, de azért mi még nem találkoztunk magyar regisztrátorral akinél elektronikusan lehet domaint bejegyeztetni.

Másik jelentős különbség, hogy nemzetközi domainjeink adminisztrációját magunk is végezhetjük (nameserver változtatás, …) míg magyar domainek esetében ez általában úgy megy, hogy küldünk egy e-mail-t az adminisztrátorunknak vagy felhívjuk telefonon.

E különbségek eltérése ellenére se szabad elvetni a .hu végződésű domain bejegyzésének gondolatát, egyrészt mert a .hu végződés a nemzetköziektől lemaradva névválasztásban még több lehetőséget kínál (tehát több a még nem lefoglalt/elérhető jó név), másrészt ha célzott közönségünk nagy része magyar anyanyelvű akkor semmiképp’ nem szabad kihagyni a .hu verzió regisztrációját. Az adminisztrációt és egyéb körülményeket illető eltérések pedig idővel majd talán kiegyenlítődnek és kevesebb lesz a nyűg.
Érdemes megfontolni azt is, hogy lefoglaljuk kiválasztott nevünk elgépelt változatait is, még mielőtt konkurensünk teszi ezt meg.


hunprobalazs