Dugába dőlt dugulás

Nincs olyan ország, ahol ne jelentene problémát a dugulás. Kínában olyan tapaszt találtak fel, mely duguláselhárítóként szolgál. Igen, ismét egy kínai találmánnyal van dolgunk, mint oly sokszor. Magyarországon azonban nem használható ez az új keletű termék.

[adsense_id=”1″]

Ki ne találkozott volna már a dugulás jelenségével, legyen szó akár a mellékhelyiségről, akár a konyháról. A legkellemetlenebb, ha ünnepek táján „köszönt be” a probléma. Senki sem szeretné a nagyiékat és a távolabbi családtagokat gőzölgő meleg leves helyett bűzös lével a mosogatóban várni. Nem csupán a háziasszonyok rémálma, lakásban élő egyetemistákat és főiskolásokat is érinthet. Visszagondolva egyetemista éveimre, velünk is megesett egy ilyen incidens.

Ha az ember albérletbe költözik, a csövek állapotát nem tudja alaposan szemügyre venni, így abban sem lehetünk biztosak, hogy az előző lakó nem a mosogatóba hámozta a zöldségeket. És bumm, szembesülsz, hogy az az átok azt tette. Bárhogy nyomkodod azt a fránya csövet, a víz nem akar távozni lefelé, felfelé annál inkább. Mikor már ráunsz az emeleti fürdőszobában mosogatni, és unod, hogy a mosatlan edények ott tornyosulnak, ahol fogat szoktál mosni, eldöntöd, megoldod a problémát. És akkor szembesülsz a dolgokkal: nem tudod egyedül elintézni. A boltban tanakodva állsz a polc előtt, hogy melyik csodaszert válaszd, de nagyon jól tudod, egyik sem atom biztos. És akkor még a kínaiak nem rukkoltak elő a duguláselhárító tapaszukkal. Hazaviszed a nagy nehezen kiválasztott vegyszert, beletöltöd, és jöhet az ima. Ez vagy meghallgattatásra talál, vagy nem. Ha nem, akkor ismét új megoldások után kell kutatnunk.

A leleményes kínaiak azonban duguláselhárításban is elsők. Nagyon egyszerű találmányról van szó: egy nejlonos, matricához hasonló anyagot kell ragasztani a vécé kagylójára, ami teljesen, hermetikusan lefedi, majd le-fel kell pumpálni, s lám megszűnik a dugulás. A kínaiaknak sikerült, náluk már nem áll meg emiatt az élet. Magyarországon azonban nem működik eme remek „szerkezet”, ugyanis nálunk olyan vécékagylók vannak, melyek belsejében kitüremkedés található. Ez pedig megakadályozza, hogy a tapasz segítségével elő tudjunk idézni olyan mértékű légáramot, mellyel megoldódna a probléma. Így dugába dőlt a dugulás elhárítása. Marad továbbra is a „nesze semmi, fogd meg jól” megoldások sokasága.


hunprobalazs