Dugattyús kompresszor az iparban és a ház körül

Nagyon sok esetben olyan berendezésre van szükség, ami képes sűrített levegőt előállítani. A dugattyús kompresszor alkalmas erre, de mindig felmerül a kérdés, hogy ezt a berendezést vagy a csavarkompresszort válasszuk inkább.

Mindkét berendezés sűrített levegőt állít elő, a működési elvük, a kialakításuk és a felhasználási területük azonban különböző. A dugattyús kompresszor magától értetődő módon dugattyú által végzi el a sűrített levegő létrehozását. A csavarkompresszor esetében ugyanez a folyamat két egymással szemben elhelyezkedő csavar segítségével történik. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik választás a jobb vagy a rosszabb. A dugattyús kompresszorról tudni kell, hogy akár olajmentes kivitelben is készülhet, Ilyen esetekben a hengerek hevülését nem az olajréteg okozza meg, hanem egy teflonréteg. Egyes termékek alkalmasak lehetnek a villamos energia nélküli használatra. Ezek a berendezések robbanómotorral vannak ellátva, így a dugattyús kompresszor akár olyan helyen is alkalmazható, ahol nincs vezetékes áram.

Fontos elmondani, hogy a dugattyús kompresszorok esetében kiemelten fontos a megfelelő minőség megválasztása. Noha az otthoni körülmények esetén nincs szükség nagy teljesítményre és nincs szükség rendkívüli élettartamra sem, az üzemi felhasználás esetén nem elégedhetünk meg a gyenge minőségű berendezésekkel. Sajnos a jól csengő márkanév nélküli kompresszorok gyakrabban meghibásodnak, ráadásul a pótalkatrészek beszerzése is fejtörést okozhat. A szakemberek emiatt elsősorban azt javasolják, hogy kérjük ki olyan szakember véleményét, aki képes használható tanácsokkal ellátni bennünket. Érdemes alaposan megfontolni a választást és jól dönteni.


hunprobalazs