Duguláselhárítás ellen házi praktikák

Bizony néha előfordul dugulás minden otthonban, ha akarja az ember, ha nem. Legtöbbször olyankor, mikor épp a legjobban nem érünk rá vele foglalkozni. Például éjszaka, vagy vendégváráskor, esetleg ünnepnapkor. Mit lehet tenni? Fel lehet egyáltalán készülni? Vannak valami praktikák ellene? Kivédhető? Sok a kérdés, mivel elég fontos és égető probléma tud lenni.

Nem lehet felkészülni, mivel dugulás ott is kialakulhat, ahol nagyon vigyáznak rá. Bár nem olyan sűrűn fordul elő, mint máshol, ahol nem is figyelnek, mik kerülnek a lefolyókba. Bizony zsírok, ételmaradékok kerülhetnek, valamint darabos ételmaradékok is, ha nem vigyázunk eléggé. Ezért ezeket a dolgokat sose a lefolyóba öntsük, hanem a megfelelő helyre. A fürdőben is a mosdó lefolyóba hajszálak kerülhetnek, de még mennyi, abba bele se lehet gondolni, no meg szappandarabkák is.

Bármennyire is vigyázunk, kialakulhat akkor is dugulás. Tehát, ha már észleljük, hogy a víz lassabban folyik le, éppen csak csordogál, ott már lehet valami. Ilyenkor jön jól egy gyors segítség. Hiszen ez még nem nagy dugulás, talán mi is helyre tudjuk hozni. Ebben az esetben vegyük elő a józan paraszti eszünket, és hallgassunk rá.

Ilyen esetben öntsünk, vagy engedjünk a lefolyóba jó forró vizet. Olcsó is, és a kezelhetősége is igen egyszerű. Bárki könnyűszerrel megoldhatja, és ha nem nagy a dugulás mértéke, talán még hatékony is lehet ez a segítség. Ha már nagyobb a dugulás, akkor nem biztos, hogy használni fog, de mindenesetre egy próbát megér.

Persze használhatunk a boltokban kapható granulátumokat is. Legjobbak a por granulátumok, mivel sokkal hatékonyabban fejtik ki a hatásukat. Használatuk igen egyszerű, csak bele kell önteni egy adagot a lefolyóba, és megvárni a hatást. Persze nem mindegy, mennyi az a mennyiség. Ezért fontos elolvasni a doboz vagy zacskó oldalán levő használati utasítást, és be is kellene tartani, különben még nagyobb lehet a dugulás, amit persze senki se szeretne.

Alkalmazhatunk kólát is a dugulásra, hiszen a kólának köztudott erős maró hatása van, éppen ezért a wc tisztításához is használják. Öntsünk egy keveset az eldugult lefolyóba, majd várjunk 10 percet. Végül öblítsük le forró vízzel. Amennyiben sikerült elhárítani a dugulást, ügyesek voltunk, megoldottunk egy kezdődő bajt. Ha pedig nem sikerült, akkor itt az ideje szerelőt hívni. Máskor pedig elővigyázatosabbak leszünk néhány dologban.


hunprobalazs