Egészségbiztosítás külföldön

Az Európai Unión belüli utazásaikhoz az uniós állampolgároknak már egy évtizede rendelkezésére áll az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK), amely azt a célt szolgálja, hogy határainkon kívüli utazásaink során váratlan betegség, baleset esetén megfelelő ellátáshoz jussunk anélkül, hogy a pénztárcánkba kellene nyúlnunk.

[adsense_id=”1″]

A kártyát 2004. július 1-je óta lehet igénybe venni, 2006 eleje óta ez az egyetlen ilyen szolgáltatás az Európai Unióban. E kártya lényege, hogy ha valamely európai uniós állampolgár rendelkezik biztosítással valamely tagországban, akkor a többi államban is kedvező költségű orvosi ellátását kapjon. Utazás előtt – még mielőtt kiváltanánk a kártyát –érdemes tájékozódni a konzuli szolgálatok honlapján, hogy az általunk felkeresni kívánt országban érvényes-e a kártya? Feltétel, hogy az ellátásra szoruló csak ideiglenesen tartózkodjon az adott országban.

Fontos tudni, hogy e kártya biztosította lehetőségeket nem vehetjük igénybe akkor, ha valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazunk külföldre, és nem fedezi a magán egészségügyi intézményekben keletkezett számlákat.
Igényelhető személyesen a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervénél, a Kormányablakoknál és kirendeltségeiknél, illetve a kistérségi ügyfélszolgálatokon, valamint postai úton. Az igény leadása esetén ellenőrzésre kerül, hogy az igénylő jogosult-e egészségügyi szolgáltatásra, van-e érvényes egészségbiztosítási jogviszonya. Az igényléshez szükséges formanyomtatvány letölthető az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjáról. A kártyáért alapesetben nem kell fizetni, a kiállítás napjától három évig érvényes. Ha a kártyát valamely oknál fogva lejárata előtt pótolni akarjuk, abban az esetben már 3000 Ft igazgatásszolgáltatási díj fizetésre vagyunk kötelesek.


hunprobalazs