Egy csésze kakaó befolyásolja az idősebb emberek memóriavesztését

A tudósok úgy vélik, hogy a flavanoid, egy antioxidáns a kakaóban, segíthet a hatvanas éveiben az embereknek javítani az emlékezetet, és visszakapni azt a memóriaállapotot, mint amilyennel 30 vagy 40 éves korukban rendelkeztek.

Egy új tanulmány szerint a kakaó hozzájárulhat az öregedés okozta memóriavesztés javításához. A New York-i Columbia University Orvosi Központjának tanulmánya azt mutatja, hogy az emlékezet elvesztése, amely az idős embereknél gyakori probléma, és amely miatt apró dolgokat elfelejtenek, például rokonok nevét, az étkezés megváltoztatásával kezelhetők. A vizsgálatban 37 önkéntes vett részt, 50 és 69 év között, és két csoportra osztották őket. Az egyik csoport minden nap italokat ivott magas (900 mg) dózisú flavanoidokkal, a másik csak napi 10 mg flavanoidot ivott. Három hónap elteltével a több flavanoiddal rendelkező csoport a gyors és egyértelmű felismerés jeleit mutatta. “A résztvevő, akinek eleinte egy tipikus 60 éves emberre hasonlító emlékezet volt, átlagosan három hónap után olyan emlékezete lett, amely jellemző a 30 vagy 40 évesekre – mondta a vezető szerző, Dr. Scott Mali.

„Tekintettel a globálisan öregedő népességre, a tanulmány szerzői megmutatták, hogy gyógyszerek nélküli beavatkozás is javíthatja az új információk megismerését” – mondta Dr. Ashok Jansari, a Goldsmiths Egyetem neuropszichológusa. A Nature Neuroscience online folyóiratban közzétett tanulmányt olyan kutatás követte, amely a kakaó kardiovaszkuláris előnyeit mutatja be. A szakértők azonban azt mondják, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embereknek több csokoládét kellene fogyasztaniuk, mert a kísérletben használt termék kakaóbabból készült ital volt, nem csokoládé. A kutatók még nem figyelték meg a kakaó demenciára gyakorolt hatását, amely különbözik az öregedés által okozott memória romlástól.


hunprobalazs