Egy elképzelt felsőoktatási intézmény minőségirányítási rendszere

A hallgatók (vevők) olyan jellemzőkkel rendelkező szolgáltatást igényelnek, amelyek megfelelnek igényeiknek és elvárásaiknak. Ezek az igények és elvárások előírásokban jutnak kifejezésre, és ezeket összefoglalóan vevői követelményeknek nevezik, melyeket jelen esetben a felsőoktatási intézmény határoz meg, mivel a hallgatói nincsenek olyan helyzetben, hogy ezt hivatalos dokumentummal (szerződéssel) kikényszeríthessék.

[adsense_id=”1″]

Azonban végső soron a vevő az, aki dönt a szolgáltatás elfogadhatóságáról, vagyis arról, hogy igénybe veszi-e az adott felsőoktatási intézmény szolgáltatásait vagy sem. A vevői igények és elvárások változnak, továbbá figyelembe kell venni a versenyhelyzet miatti nyomást és a műszaki haladást; ez arra ösztönzi a szervezetet, hogy folyamatosan fejlessze szolgáltatásait és folyamatait.

A minőségirányítási rendszerben alkalmazott megközelítés arra ösztönzi a szervezeteket, hogy elemezzék a vevői igényeket, követelményeket, meghatározzák azokat a folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a vevő számára elfogadható szolgáltatás előállításához, és hogy ezeket a folyamatokat szabályozott állapotban tartsák. A minőségirányítási rendszer adhatja a keretet a folyamatos fejlesztéshez, hogy fokozódjon a vevői megelégedettség és más érdekelt felek megelégedettsége növelésének valószínűsége. Bizalmat kelt magában a szervezetben és annak vevőiben aziránt, hogy a szervezet képes olyan szolgáltatások nyújtására, amelyek egyenletesen teljesítik a követelményeket.


hunprobalazs