Egy hernyógomba segíthet csontritkulás kezelésében

A hernyókat és más rovarokat fertőző parazita gomba a csontritkulás kezelésének kulcsfontosságú eleme lehet, amelyet az ízületi fájdalom és merevség jellemez. A parazita gomba jobb kezelést nyújthat a csontritkulás kezelésére, mint bármi más. A csontritkulás a leggyakoribb formája az ízületi gyulladásnak, és az Egyesült Államokban több mint 30 millió felnőtt szenved ebben a betegségben.

A csontritkulás egy krónikus állapot, és bár jelenleg gyógyíthatatlan, a kezelések enyhíthetik a tüneteket. A csontritkulásban szenvedő személy kipróbálhatja a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, a fizikai terápiát és néhány életmódváltozást is. Ezek a beavatkozások segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást, és javíthatják a személy fizikai rugalmasságát. Most, az Egyesült Királyság Nottinghami Egyetem kutatói egy parazita gomba felé fordultak, amely úgy vélik, új és jobb kezelést eredményezhet a csontritkulás számára. A jelenlegi vizsgálatban a kutatócsoport megállapította, hogy a csontritkulásban az egyének a polinadenilációs faktor CPSF4 nevű fehérje fokozott expresszióját tapasztalják, amely a szinoviális gyulladáshoz kapcsolódik.

Lényegében a CPSF4 más fehérjékkel együtt a makrofágok aktiválására szólít fel, amely egyfajta immunsejt, amely hozzájárul a gyulladáshoz. Amikor a tudósok orálisan cordycepint adtak be a csontritkulásban szenvedő rágcsálóknak, látták, hogy a vegyület megakadályozta a mozgásba lépett mechanizmust a túlzott CPSF4 szinttel, és ezáltal elnyomta a gyulladást. Továbbá a cordycepin szintén csökkentette a fájdalmat és megakadályozta a csontritkulás progressziójával kapcsolatos további károsodást. „Reméljük, hogy a cordycepin egy új fájdalomcsillapító-osztály alapítója lesz: a poliadenilációs gátlóké. Hosszú út áll előttünk, mielőtt a cordycepin-eredetű gyógyszer eléri a betegeket, de munkánk nagyon ígéretes – nagyon izgatottak vagyunk a kilátások miatt”-mondják a kutatók.


hunprobalazs