Egy hideg, téli nap

Csípős, hideg szél fúj, hazafelé sietek ebédelni. Nem lakok messze az irodámtól, gyalog 5 perc a szomszéd utcából. A sarkon befordulva látom, hogy szirénázó mentőautó áll az egyik ház előtt. Idős bácsi lakik ott, nincs ki mind a 4 kereke, időnként pizsamában szokott az utcán sétálgatni. Mindenkinek köszön, nem bántana ő senkit. El nem tudom képzelni mi történhetett vele, de a rendőröket nem látom, a villogó autó üresen áll a ház előtt.

Hazaérve chilis babot ebédelek, előző este főztem. Nem szeretem a konzerv kosztot – ahogy a menzakosztot sem – de a chilis bab kivétel, az a legjobb konzerv babból készítve. Ideírom a receptjét, hátha kedvet kaptok hozzá.

Fogok két nagyobb vöröshagymát, megdinsztelem, majd belekeverem a fél kiló darálthúst. A hús lehet sertés vagy pulyka. Fedő alatt párolom, időnként megkeverem. Elég sok levet ereszt, amíg mind el nem párolog, nem kell hozzáönteni semmit.

Közben felteszem a rizst főzni (6 evőkanállal merek).

Jó fél óra múlva, amikor az összes víz elpárolgott a hús alól, felöntöm fél liter paradicsomlével (a gázt nagy lángra teszem) és teszek bele :

  • fél kiskanál őrölt borsot,
  • 1 babérlevelet,
  • 1 erőspaprikát, aminek leszedtem a csumáját,
  • 3 gerezd fokhagymát , amiket a kés lapjával félig összenyomok,
  • és amikor felforr, egy csapott evőkanál sót. Majd ismét visszaveszem a gázt takarékra.

A paradicsomlé dobozát kis vízzel kiöblítem és azt is még ráöntöm. Közben figyelek a rizsre, amikor elkészül, elzárom és lefedem. A darálthúst a paradicsomlében még fél órát főzöm, majd ráöntök 2 doboz vörösbab konzervet, egy doboz chilis bab konzervet és egy doboz kukorica konzervet. Gáz ismét nagyláng. Miután felforr, még 5 percet főzöm, hogy összefőjenek az ízek majd elzárom és kész. Akinek nem elég erős, az tegyen bele még őrölt chilit. Én szoktam J Jó étvágyat!

Ebéd után jókedvűen indultam vissza a munkahelyemre, de az utcán nagyon rossz érzés fogott el. Ahogy közeledtem a sarok felé, látom, hogy a rendőr autó helyett már egy halottaskocsi áll a bácsi háza előtt…


hunprobalazs