Egy röpképtelen papagájfaj viszontagságai

Meglepő, hogy a kakapó még mindig egy létező állat. Sőt, meglepő az is, hogy egyáltalán van. A kakapó egy papagáj, pontosabban bagolypapagáj, mely csupán Új-Zélandon honos. Sem az étkezése, sem a szaporodása nem egyszerű. Hogy lehet így fennmaradni?

A kakapó nem tud repülni. Szárnya kicsi, fejletlen, erőtlen, teste viszont ehhez képet nagy, pufók. Még annyira sem képes a repülésre, mint a tyúkok. A természet nem volt jótékony vele, mivel finnyássá tette. A kakapó majdhogynem csak a rimu fa gyümölcsét eszi meg. Nos, ez a fa átlagban négy évente terem, így a bőség nem jellemző. A gyümölcs keresése közben néha a madár fára óhajtana mászni, de nem hogy repülni nem képes, mászni is csak lassan és nem egy légtornász ügyességével. Emiatt néha előfordul, hogy nagyot esik. Ha nagyon éhesek és nincs a kedvenc gyümölcsükből, akkor nagy undorodva megesznek más gyümölcsöt is, viszont az is előfordul, hogy egy-egy hajthatatlan egyed egyszerűen éhen pusztul.

Az evésen kívül önmaga reprodukciójával szintén nagy gondjai vannak. Nem sok él belőle, de ennek ellenére távolt helyezkednek el egymástól és csak párzás céljából keresik egymást. A tojó  nem kimondottan szapora, nem rak tojást évente, inkábbb kétévente tenné, a hímek viszont szinte állandóan próbálkoznának. Ennyi még nem lenne elég probléma, de a kanos hímek nem képesek megkülönböztetni a kakapó tojókat mástól. Bármi mástól. Mivel a madárnak nem volt eredeteileg természetes ellensége, nagyon barátságos. A ragadozóktól sem elmenekül, egyáltalán nem zavartatja magát, sőt, ha éppen szaporodásra készül, még be is próbálkozik. A kakapó fotózása, filmezése vagy csak nézegetése is végződhet azzal, hogy a madár halálosan szerelembe esik az ember cipőjével, fejével, kamerájával.  Mindezek után érthetetlen, hogy még mindig nem halt ki.


hunprobalazs