Egy vérvizsgálati módszer megjósolja az Alzheimer-kóros fehérjelerakódásokat az agyban

A kutatók a vérvizsgálat fejlesztésének előre haladásáról számolnak be, amely elősegítheti az Alzheimer-kóros betegség felismerését olyan emberekben, akik demencia jeleit mutatják. Ez a megközelítés kevésbé lehet invazív és olcsóbb is, mint a jelenlegi agyi képalkotás és gerincfolyadék-tesztek.

A vérvizsgálat kimutatja a foszforilált tau-181 (ptau181) néven ismert tau-fehérje abnormális felhalmozódását, amely egy biomarker, ami az agyi változásokra utal az Alzheimer-kór esetében. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek által finanszírozott tanulmányt március 2-án tették közzé a Nature Medicine-ben. Elemzésük kimutatta, hogy a plazma ptau181 képes megkülönböztetni az egészséges résztvevőket az Alzheimer-kóros betegekben, és megkülönböztetni az Alzheimer-kóros betegeket a ritka neurodegeneratív betegségek egy csoportjától, amelyet együttesen frontotemporal lobar degeneration (FTLD) néven ismertek. “Világossá vált, hogy számos lehetséges biológiai út vezethet a demenciához” – mondta Roderick Corriveau, Ph.D., az NIH Nemzeti Idegrendszeri Betegségek és Stroke Intézetének (NINDS) programigazgatója, aki szintén támogatta a tanulmányt.

“Az agyban az Alzheimer-kórt érintő vérvizsgálat nagyban elősegítheti a kutatók számára a jobb kezelések kidolgozásában a demenciában szenvedők számára.” Ezenkívül a plazma ptau181 teszt eredményei tükrözik az Alzheimer-kórt érintő két bevezetett biomarker tesztet – egy gerincfolyadék ptau181 tesztet és egy amyloid protein néven ismert PET agy szkennelési biomarkert. A kutatócsoport, most a ptau181 vérvizsgálati módszer finomítását és fejlesztését célozza. A jövőben a továbbfejlesztett biomarkerek az orvosoknak is segíthetnek az Alzheimer-kór és a kapcsolódó neurodegeneratív rendellenességek korábbi felismerésében, éppen ezért további teszteket és vizsgálatokat végeznek majd ezügyben.


hunprobalazs