Együnk minél kevesebb húst egészségünk megőrzése érdekében

A húsból készült ételek hazánkban a legkedveltebb élelmiszerek közé tartoznak, legyen az marha, sertés vagy csirke, előszeretettel fogyasztjuk. A húsfogyasztással sok fehérjéhez juthatunk, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és vasat vihetünk a szervezetünkbe.

Viszont mindenki tisztában van vele, hogy ennek fogyasztása bizony megterhelő szervezetünk számára, így tartsuk szem előtt, hogy mértékkel szerepeljen a tányérunkon, és lehetőleg heti párszor tartsunk húsmentes napokat. Hazánkban a húsfogyasztás nagymértékben folyik, az évente elfogyasztott élelmiszereinknek a fele állati eredetű. Mindenki számára ajánlatos ebből kevesebbet enni, hisz ezzel is viszünk értékes tápanyagokat a szervezetünkbe, viszont rostban nagyon szegény, rengeteg telített zsírt tartalmaz, ezek mellett gazdag koleszterinben, ami az elhízáshoz és olyan betegségekhez vezethet, mint az érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívinfarktus, csontritkulás, vesebetegségek, májbetegségek, valamint nagyobb esélyünk van a rák kialakulására is. Figyeljünk oda, hogy ha még húst is fogyasztunk, a tányérunkon nagyobb mennyiségben szerepeljen zöldség, valamint több gyümölcsöt is együnk, inkább ilyesmivel tömjük tele a hasunkat.

Bár a fehérje létfontosságú a szervezetünk számára, viszont a hús és tejtermékek glutén és kazeint is tartalmaznak, amit nehezen emésztünk meg, így nyákképződés alakulhat ki szervezetünkben, valamint felelős lehet még a székrekedésért, és a vörös húsokkal még nagyobb esélyünk lehet a végbélrák kialakulására. Ezek nem azt jelentik, hogy vegetáriánusnak kell lennünk, de mindenképp csökkentsük a húsfogyasztásunkon. A csökkentést kezdjük a vörös húsokkal és sertéshúsokkal, válasszuk inkább a bárányt vagy a csirkét. Ez mellett bélrendszerünknek még úgyis segítségére lehetünk, ha alaposabban megrágjuk az ételeket. Ezt sokan nem teszik meg, főleg ebben a rohanó világban, de ezzel több enzim választódik ki a nyállal, ami segíti a szénhidrátok emésztését, valamint a gyomor fehérjebontó munkáját is.


hunprobalazs