Ékszíjtárcsák kereskedelme online

Ékszíjtárcsa nélkül az ékszíj sem használható. Az ékszíj és az ékszíjtárcsa között létrejövő súrlódási erő segítségével visszük át a meghajtást a meghajtó tengelyről a meghajtott tengelyre. Működése: A szíjtárcsán található trapéz alakú horonyba az ékszíj befeszül, így nagyobb normális erő mellett sem nő nagyon a tengelyt terhelő erő.

A szabványos ékszíjtárcsák több rögzítési módszerrel rendelkezhetnek. Az iparban leggyakrabban használatos a kúpos szorítós (Taper Bush) ékszíjtárcsák előnye, hogy nem igényel utólagos fémmegmunkálást. A kívánt ékszíjtárcsához olyan kúpos szorítót kell választani, amelynek tengelymérete megfelel elvárásainknak és már szerelhető is a meghajtásba. Hátránya, hogy túlméretes furatok nem használhatók, azaz a “kicsi tárcsa – nagy tengely” feladatok esetében nem találunk majd megfelelő terméket.

Az előfúrt ékszíjtárcsákon egy ún. központosító furat található. Ez a furat a további megmunkáláshoz ad segítséget a tárcsa középpontjának jelölésével. Az alapfelfúrt ékszíjtárcsák előnye, hogy a tárcsa átmérőjéhez viszonyítva nagyobb tengelyen is elhelyezhetők, mint a kúpos szorítós változatok, mert nagy méretű lyuk is fúrható beléjük. Hátrányuk is ugyanez egyben, mivel felhasználás előtt el kell készíteni a megfelelő furatot és reteszpályát, azaz forgácsolni kell őket a felhasználásuk előtt.

A tárcsák számozása: a használatos szíjprofil betűjele (SPZ, SPA, SPB, SPC), a névleges átmérő / a pályák száma – a hozzá illeszthető kúpos szorító típusszáma. Példa: SPA 100/2 = 100mm átmérőjű, két szíj vezetésére alkalmas, 13mm profilszélességű szíjhoz való ékszíjtárcsa.

Érdekesség: a tárcsák átmérője mindig kicsit nagyobb, mint a névleges méretük, mert a névleges méret mindig a hasznos (Lp) szíjmérethez van méretezve, azaz kb. 2mm-el a perem alatt számolódik.


hunprobalazs