Elliptikus tréner – az egyik legközkedveltebb sporteszköz a karbantartáshoz

Az ülő életmód az ember egészségének a legnagyobb ellensége s a különböző sport tevékenységek elkezdését korlátozza az életritmus és a túl kevés szabadidő. Valószínűleg nem létezik olyan személy, aki legalább egyszer ne mondta volna azt, hogy szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól, hogy szeretne javítani a fizikai állapotán vagy, hogy szeretne egy izmosabb testet, mely vizuálisan sokkal kellemesebb látvány.

Az elliptikus tréner egy nagyon jó eszköz, főleg ha az otthoni sport rajongója. Ez tökéletes az olyan gyakorlatok végzésére, melyek erősítik a kardiopulmonáris és érrendszert, erősítik a lábizmokat, minimális mértékben a hasizmokat, fogyaszt és megfelelő bemelegítést biztosít a nehezebb feladatok elvégzéséhez.

A fitnesz kerékpárokat két nagy csoportra oszthatjuk fel, statikusak és elliptikusak, melyek nagyon széles választékban kaphatóak. Elvileg a két kategóriában fellelhető kerékpárok ugyanazt a hatást érik el. A választott modell függvényében mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai s egy sor kritérium van, melyeket figyelembe kell vennünk még mielőtt vásárolnánk egyet.

Az elliptikus tréner az álló kerékpár egy változata, melynek megszokott pedáljai vannak körmozgással s pedálok lengő mozgással. Az elliptikus tréner egy kombináció a stepper és az álló kerékpár között, s vertikális testtartást igényel, mely terhelés alá helyezi az egész testet. Ez a típusú bicikli elősegíti több izom erősítését is megmozgatván a hát és a kar izmait is.

Egy elliptikus fitnesz bicikli kiválasztásánál több részletre is oda kell figyelni, mint például a fékrendszer, forma, méretek vagy a maximálisan megengedett testsúly. Nagyon széles választék van a fitnesz bicikliket illetően, ahonnan kiválaszthatja a kívánt modellt amint elhatározta, hogy melyik típust is szeretné.

A mobil karok kulcsfontosságú alkotóelemei az elliptikus trénernek, melyek a kar izmait is megmozgatják. Ezek rendelkeznek úgy mobil karokkal, mint fix karokkal is, azokra az alkalmakra, amikor csak a láb és a hát izmait szeretné megmozgatni.

Csakúgy, mint a futópadok esetében, a fitnesz biciklik is számos szenzorral lehetnek felszerelve, melyek benne vannak a csomagban vagy külön megvásárolhatóak, kábellel összekötöttek vagy Bluetooth csatlakozásúak. Egy felszerelt modell lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérje a pulzust, a légzés mennyiségét, a feszültséget vagy hidratálást lehetőséget adván arra, hogy emlékeztetőt állítson be vagy, hogy a szervezet teljesítőképességétől függően beállítsa az éppen kurrens gyakorlatok paramétereit.

Amint az könnyen észrevehető, a fitnesz biciklik ugyanazt a részt támadják, mint egy futópad és nagyvonalakban ugyanazok az előnyei is. Azonban a futópaddal ellentétben, a fitnesz biciklik sokkal barátságosabbak az alsó végtagok ízületeivel s abban az esetben, ha egy statikus és megdőlt modellt választ, olyan személyek is használhatják, akiknek gondjaik vannak az egyensúllyal, az ágyéki területtel vagy azok, akik rehabilitációs időszakban vannak, amikor is nem erőltethetik meg a csontozatot vagy az izmokat.

Ha elliptikus trénert választ, ez valódi segítséggé fog válni a karbantartásban, a kardiopulmonáris és a keringési rendszer megerősítésében, a fogyásban és akár az izomtömeg növelésében is.


hunprobalazs