Elméletek a Mona Lisáról

A Mona Lisa titkos mosolyával a legvitatottabb festmény az egész világon. Még egy laikus ember, aki nem ért a művészettörténethez is ismeri a Mona Lisa festményt. Néhányan a titkok miatt kedvelik, amiket rejt a festmény, másokat elbűvölte a titokzatos mosolya, de a szakértők többet is látnak bele, mint csupán esztétikumot.

A Mona Lisa azért is híres, mert a pletykák szerint ez volt Leonardo Da Vinci kedvenc műalkotása, amit mindenhová magával vitt ahová csak ment. Az összeesküvés elméletek terjedhetnek egészen a nő identitásától kezdődően a legapróbb titkos nyomokig, hiszen Mona Lisa titkát már több évszázad óta kutatják. Ezek az összeesküvések főleg Dan Brown Da Vince kód című regénye után kaptak szárnyra, hiszen ez a könyv rengeteg vitás kérdést vet fel Mona Lisával kapcsolatban. Az legfőbb teóriák Mona Lisa szájához köthetőek, ami egy rejtélyes mosolyra húzódik, viszont a szeme szomorú. Néhányan úgy tartják, hogy igazából a festmény egy férfit ábrázol, hiszen nincsen keble, ezért sokan gondolják úgy, hogy Mona Lisa igazából egy nőies kinézetű férfi.

Néhány történész szerint Da Vinci anyja mintájára alkotta meg a Mona Lisát, tehát a festmény igazából az anyját ábrázolja, Caterina Da Vincit. Van, aki úgy gondolja, hogy saját magáról mintázta Da Vinci a festményt, hiszen az arcképe sokban hasonlít Mona Lisára, csak arcszőrzet nélkül, fiatalon. Más történészek szerint Mona Lisa egy férfi és egy nő kombinációja, mert a latin Amon és Elisa szavakból jön ki a neve, ez pedig arra utal, hogy ő egy hermafrodita volt. Egyes teóriák szerint pedig Mona Lisa tökéletes a szimmetria szempontjából, hiszen ez formálja meg az ősi kelyhet, amely utal a misztikus Szent Grálra. Ezt az elméletet Dan Brown is kidolgozta a Da Vinci kód című könyvben. Végül, de nem utolsó sorban, sokak szerint Mona Lisa terhes volt, mivel a festményen úgy ül, és úgy tartja a kezeit is, hogy eltakarja pocakját.


hunprobalazs