Érdekességek a muskátliról

Az emberek többsége ismeri a muskátli nevű virágot, hiszen minden nagymamának a házánál megtalálható ez a növény. A muskátli egy balkon növény, és gyönyörű szép virágaival belopta magát az emberek szívébe. Azonban az évek során a növénnyel kapcsolatban rengeteg érdekes dolog kiderült.

A muskátli latin neve Pelargonium, és a gólyaorrfélék családjába tartozik. A növény Dél-Afrikából származik, de mára már a világ legtöbb részén megtalálható. A rózsamuskátlit előszeretettel használják fel a szépségiparban, ezért Egyiptomban, Kínában és Madagaszkáron rengeteg ilyen típusú virágot termesztenek. A madagaszkári Bourbon gerániumból előállított esszenciális olaj nagy értéknek számít, a parfümök készítése során használják fel, mivel illata hosszan tartó és kellemes. A rózsamuskátliból kipréselt olaj felhasználható arcápolás során, mivel megfelelően tudja szabályozni a faggyútermelést, valamint a pattanásos bőrfelületekkel is felveszi a harcot. Az olaj serkenti a vérkeringést, és a bőrt is erősíti, ezért az arcmaszkok, testápolók, ajakbalzsamok legfőbb összetevője.

A rózsamuskátliból kinyert olajnak gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és sérülések, vágások esetén képes megállítani a vérzést. Az olaj felhasználható abban az esetben is, ha kisebb sebek gyógyulásának folyamatát szeretné felgyorsítani. Hihetetlennek tűnik, azonban igaz, hogy a növény levelében található olajnak az illata döntően függ attól, hogy hol és milyen körülmények között nevelkedett a virág. A muskátliból származó olajok közül a legismertebb a Bourbon, algériai, marokkói és francia termékek. Bátran vásároljon rózsa olajt tartalmazó szépségápolási termékeket, hiszen jótékony hatással rendelkeznek.


hunprobalazs