Érdekességek a vérzékenységről, hemofíliáról

A vérzékenységről, vagy más néven a hemofíliáról mai napig az emberek csak annyit tudnak, hogy egy gyógyíthatatlan és örökletes betegség. Ezzel a súlyos betegséggel kapcsolatban rengeteg érdekesség létezik, és ezeknek az ismerete bármikor hasznos lehet az életben.

Tudni kell, hogy a vérzékenység kialakulását egy hibás gén okozza, vagyis a szervezet nem lesz képes arra, hogy előállítsa azt a fehérjét, amely a véralvadáshoz szükséges. Azok az emberek, akiket érint a vérzékenység nevű megbetegedés életük végéig kezelést igényelnek, naponta 3-7 infúziót kell kapjanak. A kutatások során kiderült, hogy csak Európában megközelítőleg 8000 ember szenved a vérzékenység miatt. Lehet hallotta már, hogy a vérzékenység a királyok betegsége, ennek a szólásnak az a magyarázata, hogy az elmúlt két évszázadban minden királyi családban, hogy hemofiliás. Az angol királynő, Viktória a vérzékenység különleges változatában szenvedett, öt lányát is érintette a betegség, és így a későbbiekben több királyi családot is megfertőzött.

A vérzékenység hordozói a nők, mivel a hibás gén az X kromoszómán található meg, és a betegségben szenvedő nő lánya is hordozója lesz a betegségnek. Két féle vérzékenységet különböztetünk meg, az első és legelterjedtebb változat okozója a véralvadásgátló faktor nevű fehérjének a hiánya. A B típusú vérzékenység nem minden esetben öröklődik, és egy spontán mutáció következtében alakul ki. A mai fejlett orvostudomány nem tudja megelőzni, vagy gyógyítani a hemofilia nevű betegséget, valamint a tovább terjedésére sincs ellenszer. Az infúziós kezelésnek köszönhetően a betegségben szenvedő ember egészségi állapota megőrizhető. A génterápia hasznos lehet, hiszen általa javítható a fehérje előállításához szükséges gén működése.


hunprobalazs