Ételek, amiket meg kell kóstolnod, ha Szingapúrban jársz!

A szingapúri konyha kifejezetten egy kevert konyha, mert átmentet képez a kínai és az indiai között. Ezért gyakran nem is beszélnek külön maláj konyháról. Az ételek ízvilága az indiaihoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy mértéktartóbban használják a fűszereket. A receptjeik pedig inkább a kínaiakhoz hasonlítanak.

A legjellemzőbb tipikus étel, amit mindenképp érdemes megkóstolni, ha az ember Szingapúrban jár, az a laksa. Összetevői első hallásra nagyon bizarrul hangzanak, de ne feledjük, hogy itt egy, a miénktől teljesen eltérő kultúráról beszélünk. A receptet a tészta, a garnélarák, a sült tofu, a sült, vagy főtt bőrös sertéshús és a főtt tojás alkotja. Néha mindezt megkoronázza néhány apróra vágott paradicsomszelet is. Mivel levesről beszélünk, ennek az ételnek legfontosabb alapanyaga maga a lé lesz. Ez alatt egy chilis-kókusztejes kombinációt kell elgondolnunk. Bár tényleg furcsának hangzik, az összetevők mégis nagyon találnak egymással és egy olyan ízkavalkádot hoznak ki, amely tényleg nagyon finom, amellett, hogy különleges is. Még az európai tipikus burgonyaevő ember is megnyalhatja a száját!

A másik ide sorolható étel az a kesudiós csirkehús. Ez már közelebb áll a mi ízvilágunkhoz, akár otthon is könnyen elkészíthetjük. Legtöbbször wokban készítik el és rizskörettel tálalják, amelyekbe zöldségeket aprítanak. Itt fontos, hogy egyik zöldség se nyomja el a másikat, és egyik se legyen túl markáns ízű, hiszen a lényeg nem a köreten, hanem a húson van. Tálaláskor, ha szeretjük, önthetünk mellé osztrigaszószt is. Bár Szingapúrban inkább e nélkül készítik, íze nagyon talál a többi összetevőjével. Szerencsére vannak olyan receptes könyvek, amelyek pont arra szakosodnak, hogy a hasonló ételeket elérhetőbbé tegyék az európai ember számára, így nem csak akkor ehetünk hasonló ételeket, amikor az aktuális helyen járunk, hanem mi magunk is elkészíthetjük őket.


hunprobalazs