Ételekkel kapcsolatos biztonsági tippek, amiket érdemes tudni

Biztosan ön is arra törekszik, hogy a legjobb élelmiszereket szerezze be: sok gyümölcsöt és zöldséget, sovány húsokat, tejterméket és teljes kiőrlésű gabonát. Akkor miért nem gondoskodik arról, hogy ételeit a lehető legfrissebbekben és legbiztonságosabban tartsa? Olvassa el tippjeinket, mi segítünk!

Ha hazaér az élelmiszerboltból vagy a piacról, mit kell tenni azért, hogy az ízletes zsákmány sokáig megmaradjon? Nem mindent kell a hűtőszekrényben tárolni, de a romlandó termékek (pl. bogyók, szőlő, spárga, leveles zöldek, gombák és nyári tök), valamint előre darabolt vagy hámozott gyümölcsök és zöldségek is a hűtőbe valók. Nézze meg a hűtőszekrény hőmérsékletét, és 4 fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten kell lennie. Nem mindent kell viszont hűtőben tartani, az alma, a banán, a citrusfélék, a dinnye és a paradicsom biztonságosan tárolható szobahőmérsékleten is, a burgonya és a hagyma pedig a kamrában. A tej, a sajt és a joghurt ideális környezetet biztosít a betegségeket okozó mikrobák növesztéséhez, ezért ezeket mindig hűtve kell tartani.

A sajt legmegfelelőbb hőmérséklete 3,5-4 fok, és az American Cheese Society azt ajánlja, hogy ezeket tárolja az egyik fiókban. Ami a joghurtot illeti, ne dobja ki csak azért, mert már lejárt. A joghurtok még ezen dátum után 7-10 napig jók – így eheti és élvezheti őket. Az európaiak nem hűtik a tojásokat, azok csinosan ülnek a pulton. De ennek oka a tojások szalmonellától való megóvásának gyakorlata Európa és az Egyesült Államok között. Az Egyesült Államokban kezelik a tojásokat a szalmonella ellen, Európában ez a baromfi vakcinázásával történik, többek között a higiéniai intézkedések mellett. Ezért az Egyesült Államokban a hűtőszekrényben kell tárolni a tojásokat. Tartsa őket a polcokon (nem az ajtóban), és három-öt héten belül felkavarhatja, megsütheti vagy főzheti őket.


hunprobalazs