Etikett a világ másik felén – Mit ne csinálj Japánban?

Sosem egyszerű, ha a miénkétől homlokegyenest eltérő kultúrájú országba utazunk. Nem árt tájékozódni, ha egy másik országba utazunk, ugyanis nagyon könnyen akaratunkon kívül megsérthetjük a helyieket.

Japán egy nagyon izgalmas ország, így rengeteg turista látogat ide. A sziget ország nagyon modern, ugyanakkor a japánok hagyománytisztelő népek. Etikettjük pedig meglehetősen eltér az európaitól. Hazánkban a borravaló adást szinte elvárják a vendégtől, ellenben Japánban ez nagy illetlenség. Ha ott hagyjuk az asztalon, akkor nagy eséllyel utánunk hozzák vagy szólnak érte. Sőt, a mérges reakció sem ritka. Mindez igaz a hotelokra, bárokra és taxikra is. Míg hazánkban arra néznek ferde szemmel, aki szipog, Japánban ezt természetesnek veszik. Viszont az orrfújást nagyon illetlennek gondolják, így, ha ki kell fújnunk az orrunk, akkor inkább vonuljunk el és ott végezzük el a dolgunk. A legtöbb országban nem túl udvarias dolog mutogatni, Japánban ez fokozottan igaz. Mindez az evőpálcikára is igaz, amivel mutogatni, valljuk be veszélyes is.

Ha Japánban tömegközlekedési eszközre szállunk, akkor azt fogjuk látni, hogy a helyiek zenét hallgatnak, pihennek vagy a telefonjukat nyomkodják, de biztosan nem beszélnek hangosan telefonon, ez ugyanis nagy illetlenség. Ha nagyon fontos, akkor csendben, gyorsan elrendezik a hívást. Tömegközlekedési eszközön azt sem nézik jó szemmel, ha valaki étkezik, így ezt is próbáljuk mellőzni. Ha már az evésnél tartunk, a japánok eleve nem étkeznek közlekedés közben, így akkor sem, amikor sétálnak. Se nem esznek, se nem isznak. Ha egy utcai étel árusnál vásárolnak, abban az esetben is mielőbb elfogyasztják az ételt helyben és csak azután indulnak tovább útjukra.


hunprobalazs