Európa híres hídjai

Az európai kontinens mindig is híres volt építészeti alkotásairól. Híres városai és történelmi nevezetességei jelentős turisztikai vonzerőnek számítanak, de ha hídépítésről van szó, akkor is kitettek magukért a szakemberek.

Látványát illetően kétségtelenül a legimpozánsabb a prágai Károly híd. A Csehországban megtalálható gyönyörű kőhíd a Moldva folyó felett ível át, és páratlan panorámát nyújt az ott sétálóknak. Egyébként is sétáló hídként funkcionál, ahol vásárokat is tartanak időnként. A kőhíd barokk szobrokkal díszített, gótikus kapubejárata pedig szintén szót érdemel. Az Arno folyó partján nem érdemes kihagyni a firenzei PonteVecchio-t. A középkori városképet tornyok, kupolák, és persze a Régi híd teszi teljessé. A híd tetején végighúzódó folyosó kapcsolja össze az Uffizi képtárat a Pitti-palotával. Turisztikai látványosságokból tehát az olaszországi híd kapcsán sincs hiány.

Franciaországban találkozhatunk a Tarn folyó völgyét áthidaló Millau viadukt névre keresztelt építészeti műremekkel, mely a világ legmagasabb kábelhídjaként számon tartott a maga 343 méterével. Mindössze három év alatt épült fel a két és fél kilométer hosszúságú híd, melyen keresztül mindössze egy perc alatt át lehet haladni. Felépítésének az volt a célja, hogy Millau városát tehermentesítsék a hatalmas turistaáradat alól, amellyel rendszerint számolni lehetett a nyári főszezonban. A Fekete-tenger és a Márvány-tenger közötti tengerszoroson ível át a Boszporusz, amely két kontinenst köt össze. Különlegessége nem csak ebben rejlik, hanem az éjszakai kivilágításban nyújtott lélegzetelállító látványában is. Bár magyarként valószínűleg a budapesti hidak állnak legközelebb a szívünkhöz, de európai utazások alkalmával érdemes felkeresni azokat a hidakat is, amelyek méltán népszerűek kontinensünkön.


hunprobalazs