Ezt tudnod kell az internetes vásárlásról!

Ma már szinte már nincs is olyan termék, amit nem lehetne online megrendelni egy webáruházból. A ruháktól az ételig, a nagy bevásárlástól egészen a legapróbb kütyüig bármit meg lehet szerezni sokszor olcsóbban és mindenképp gyorsabban. Van azonban pár dolog, amit érdemes tudni, ha interneten keresztül rendelünk termékeket, nehogy később meglepetés érjen bennünket.

[adsense_id=”1″]

Ha az Európai Unión kívülről rendelsz árut, akkor az 22 euró értékig vám- és adómentes. Ha ezen értéken felül vásárolsz, akkor számolnod kell a vám értékével is. A postaforgalomban beérkező csomagok vámkezeléséről a Magyar Posta gondoskodik. Ajánlott a csomagon feltüntetni a tényleges tartalmat, ugyanis ez gyorsíthatja a vámkezelést. Hasonló okok miatt érdemes a megrendelő pontos elérhetőségét, annak címét, telefonszámát is megadni.

Egyre többen próbálkoznak azzal, hogy nem valós értéket adnak meg. A NAV pedig hangsúlyozza, hogy minden esetben a termék valós értékét kell megadni. Érdemes tudni, hogy ha nem reális értéket adunk meg, akkor a vámhatóság vizsgálatot rendelhet el, így akár ki is bonthatják csomagjainkat. A vámhatóság a csomagküldeményeket szúrópróbaszerűen kibonthatja. Nem éri meg arra törekedni, hogy úgysem bonthatják ki a levelünket, vagy a csomagunkat.

Sokan nem gondolnak bele, hogy van olyan termék is, ami esetleg tiltólistán van, vagy a behozatalához valamilyen engedély szükséges. Az Európai Unión kívüli országból történő rendelés előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a termék behozatalához szükséges-e engedély. Ha nagyon szeretnénk azt az adott terméket, akkor előbb járjunk utána, hogy miként szerezhetjük be az engedélyt, vagy rendeljünk inkább Unión belüli országból. Tudni kell, hogy a szellemi tulajdonjogot sértő áruk behozatala esetén a vámhatóság azonnali büntetőeljárást indíthat.


hunprobalazs