Ezt vegyük figyelembe a bankszámla választása során

Gyakorlatilag mindenkinek szüksége van bankszámlára, de egyáltalán nem mindegy, melyik bank, illetve melyik bank melyik szolgáltatását választjuk. A következő szempontokat vegyük figyelembe a bankszámla választása során…

Mindenekelőtt a saját szokásainkkal kell tisztában lennünk. Gondoljuk végig, mire van szükségünk és mire használjuk a számlaszámunkat; a készpénzfelvétel milyen módjait választanánk, szükségünk van-e bankkártyára, mire szeretnénk használni a kártyát, stb. Nagyon sokszor előfordul, hogy az emberek rengeteg olyan bankszámla szolgáltatásért fizetnek, amiért nem lenne szükséges; ha csak a rendelkezésekre álló lehetőségek töredékét használjuk ki, az esetben érdemes egyszerűbb típust választani. A bankok többsége készséges e tekintetben és különböző megoldási javaslatokat tudnak kínálni az pénzintézeten belül is.

Érdemes meghatározni, éves szinten mennyibe kerül a számla fenntartása; ez alapvetően a számlavezetési díjból, valamint a bankkártya fenntartásának a költségéből adódik össze. Sajnos az is előfordul, hogy a havidíj mellett rejtett költségek jelennek meg, ezek mértékét is mindenképpen vegyük figyelembe egyik vagy másik számla esetében is.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a mi bankunk ajánlata a legjobb – márpedig nem lehetünk biztosak benne –, akkor érdemes végignézni a többi pénzintézet csomagajánlatát. Természetesen nem kell végigjárnunk a város összes fiókintézetét; az interneten gyakorlatilag minden szükséges információ elérhető, ráadásul különböző kalkulátorok is rendelkezésre állnak. Ezek használatával nagymértékben megkönnyíthetjük a dolgunkat. Általánosságban ki lehet jelenteni, hogy egyik vagy másik számlavezetési ajánlat között nincs komoly eltérés, de éves, illetve sokévi szinten a jó döntés komoly összegek megtakarításához vezet.


hunprobalazs