Fájdalom típusok, amelyeket nem érdemes félvállról venni!

Legyen nagyon óvatos, ha hirtelen tapasztal erős fájdalmakat, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ha ilyen típusú fájdalmakat tapasztal, az is lehetséges, hogy valamilyen életveszélyes betegségre utal. A probléma az, hogy legtöbb ember nem veszi ezeket komolyan, és megpróbálja otthon kezelni.

A hirtelen jelentkező súlyos fejfájás az első, amire figyelni kell. Ha nem szenved migréntől, és csak ritkán fáj a feje, akkor a hirtelen jelentkező erős fejfájás az agyban levő véredények törésére utal. Ilyenkor azonnal hívja fel háziorvosát, és kérjen minél előbbi időpontot. Ha hirtelen mellkasi fájdalmat érez, azzal nagyon vigyázzon, főleg ha bal karjára terjed át, hiszen az utalhat akár szívinfarktusra is. Ha valamilyen gyengeséget vagy bénulást tapasztal lábában, akkor valószínűleg az úgynevezett lófarok-szindrómában szenved, amely azt jelenti, hogy egy ideg beszorult a gerincvelő alján. Ha pedig folyamatos szúrást érez a lábában, az cukorbetegségre utalhat. Igazából ez egy idegi betegség, amelyet a magas vércukorszint okoz.

Ha fájdalmat érez a hasi területen, amely a jobb alsó rész felé terjed, akkor ez általában a vakbélgyulladás jele, amelyet csak műtéti beavatkozással lehet kezelni a sürgősségin. Ez a típusú fájdalom általában lázzal együtt jelentkezik és hányással is jár. Nem számít viszont, hogy ezek a tünetek megjelennek e vagy sem, ha jobb oldalon fáj a hasa, azonnal forduljon orvoshoz. Az izomfájdalom sem jó jel, így ha combja, vagy lábszára fáj, esetleg bepirosodik vagy duzzanat keletkezik, akkor azonnal forduljon orvoshoz, mert előfordulhat, hogy mélyvénás trombózis van kialakulóban. Ilyenkor nem szabad dörzsölgetni vagy megérinteni a fájdalmas területet, hanem azonnal hívni a háziorvost, hiszen kárt is tehet magában, ha hozzányúl ahhoz a sérült területhez.


hunprobalazs