Fallal körülvett városok

A történelem során az emberek gyakran vették körül falakkal városaikat, hogy ezáltal megvédhessék azokat az ellenségtől. Ezek a falak általában masszív szerkezetek voltak, amelyeket őrtornyokkal erősítettek meg. Néhány ezek közül dombra épült, hogy így még nehezebb legyen az invázió, másokat pedig tengerek és óceánok vettek körül, hogy megvédjék a várost a hajón érkező betolakodóktól.

Az első fallal körülvett város Dubrovnik, ami az Adriai-tenger partján fekszik, Horvátország legdélibb részén. A Földközi-tengeren ez az egyik leglátványosabb úti cél, és a várost Adria gyöngyszemének is nevezik. A középkorban ez volt az egyetlen város-állam az Adrián, amely amely figyelemre méltó fejlődést ért el a 15. illetve a 16. században. A falat amely körülveszi a várost a 12. és 17. század között építették, de az építmény még mindig jó állapotban van. Jeruzsálem három nagy vallásban is fontos szerepet játszik: a judaizmusban, a kereszténységben, valamint az iszlámban. Izraelnek Jeruzsálem a legmodernebb, legnagyobb városa, és fővárosa is egyben. A Fallal körülvett várost, ami egészen a 19. századig a teljes várost jelentette, most régi városnak nevezik.

Carcassone egy francia város, amely az egyik legtökéletesebben fennmaradt fallal körülvett város a világon, és ez egyben Európa legnagyobb fallal körülvett városa. Az erődítmény két külső falból áll, valamint tornyokból amelyeket nagyon hosszú ideig építettek. A fal egyik része római és különbözik is a fal többi részétől ami vörös téglából épült terrakotta cserép tetővel. Az egyik ilyen torony adott otthont a katolikus inkvizíciónak a 13. században és ezt még ma is az Inkvizíció Tornyának nevezik. Carcassone arról is híres, hogy az egyik Robin Hood filmhez is forgattak itt egy részt, a fallal körülvett városban.


hunprobalazs