Félárnyékot kedvelő szobanövények

Sokan nehezen tudják eldönteni, hogy otthonukba milyen szobanövényt válasszanak. Fontos tudni milyen az otthonunk, azaz sötét, napos, vagy éppen csak félárnyékos. Ez utóbbiról akkor beszélünk, amikor a szobában  a nap csak valamely napszakban süt be, például délelőtt vagy éppen késő délután. Az ilyen szobákba a sötétzöld levelű növényeket válasszuk, mert ezek azok, amelyek kifejezetten a félárnyékot kedvelik. Ilyen növények például:

[adsense_id=”1″]

Buzogányfa, amely egy dísznövény, a tetején hosszú, keskeny levelei vannak. Idősebb korára a törzse gumószerűen megvastagszik, és a törzsében hosszú ideig tárolja vizet. Ezt a növényt nyáron elég csak hetente, vagy akár kéthetente meglocsolni, míg télen elég ennél is ritkábban.

A Filodendronnak –  amely lehet kúszó vagy álló növény – vastag húsos levele van, a növény abban tárolja a nedvességet. Téli hónapokban a földjét hagyni kell kicsit kiszáradni locsolás előtt. Ugyanakkor a fűtési időszakban figyelni kell a szoba páratartalmára, mert a száraz levegőben a levelei száradnak.

A Szarvasagancs páfránynak különleges formájú levelei vannak, elég neki az árnyék, de fontos a bő páratartalom. Földje nyáron legyen mérsékelten nedves, télen pedig alig kell locsolni.
Az Alokázia nevű növénynek, amely más néven: ördöglevél a levele hosszú, mélyzöld felszínén fehér erezettel. Ez a növény például kifejezetten a félárnyékot kedveli, és keveset kell locsolni.

A fentiekben említésre került, hogy különösen a téli időszakban ügyelni kell a szoba páratartalmára. Ha nem megfelelő a szoba páratartalma, azt növényeink esetében arról lehet észrevenni, hogy a leveleik végei elkezdenek barnulni. Ha ezt tapasztaljuk, hogy ne ártsunk a növényeknek, gondoskodjunk a szoba megfelelő páratartalmáról!


hunprobalazs