Felfedezték az egyedülálló, nem oxigént belélegző állatot

A Tel Avivi Egyetem (TAU) kutatói egy nem oxigénnel lélegző állatot fedeztek fel. A váratlan eredmény megváltoztatja a tudomány egyik feltételezését az állatvilággal kapcsolatban. Az apró, kevesebb, mint 10 cellás parazita, a Henneguya salminicola.

A fejlődés során az állat, amely a medúza és a korallok myxozoan rokona, feladta a légzést és az oxigén fogyasztását az energia előállításához. “Úgy gondolták, hogy az aerob légzés mindenütt jelen van az állatokban, de most megerősítettük, hogy nem ez a helyzet” – magyarázza Huchon professzor. “Felfedezésünk azt mutatja, hogy az evolúció furcsa irányba haladhat. Az aerob légzés a fő energiaforrás, és mégis találtunk egy állatot, aki feladta ezt a kritikus utat.” Néhány más szervezet, például gombák, amőbák vagy ciliánusok az anaerob környezetben elveszítették a légzésképességüket az idő múlásával. Az új tanulmány bebizonyítja, hogy ugyanez történhet egy állattal – valószínűleg azért, mert a parazita anaerob környezetben él. Genomját – az egyéb myxozoan halparazitákkal együtt – szekvenáltuk a kutatás részeként, amelyet az Egyesült Államok és Izrael Binational Science Foundation támogatott, prof. Paulyn Cartwright a Kansasi Egyetemen, valamint Jerri Bartholomew professzor és Dr. Stephen Atkinson részvételével az Oregon Állami Egyetemen.

A parazita anaerob jellege véletlenszerű felfedezés volt. A Henneguya genom összeállítása során Huchon professzor megállapította, hogy nem tartalmaz mitokondriális genomot. A mitokondriumok a sejt erőművei, ahol az oxigént energiáért fogják el, tehát annak hiánya azt jelzi, hogy az állat nem lélegzik oxigént. Az új felfedezésig vita folyt annak lehetőségéről, hogy az állatvilághoz tartozó organizmusok túlélhetnek-e anaerob környezetben. Az a feltételezés, hogy minden állat oxigént lélegzik, többek között azon a tényen alapult, hogy az állatok többsejtű, fejlett szervezetek, amelyek először a Földön jelentkeztek, amikor az oxigénszint emelkedett.


hunprobalazs