Fűszernövényekkel az egészségünkéért

Egyes fűszernövények sokkal egészségesebbek, mint az elsőre gondolnánk, ugyanis tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Így ezek rendszeres fogyasztása által különböző betegségeknek könnyedén megálljt parancsolhatunk.

Kevesen tudják, de az Olaszok nagy kedvence az oregano is az egészséges fűszernövények közzé sorolható, ugyanis nagyon gazdag rostokban, vasban és mangánban is. Ez mellett nagyon magas számban megtalálható benne E-vitamin, kalcium és még az omega-3 zsírsav is. A fahéj is ide sorolandó, amely nagyon sok sütemény alapanyagaként jelenik meg. A fahéj több antioxidánst tartalmazz, mint bármely más fűszernövény, melyet ismerünk. Nagyon sok jótékony hatását ilyen pl. hogy csökkenti a koleszterint, gátolja a rákos sejtek képződését, stb. Illetve a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy Parkinson-kór tüneteit is enyhítheti a fahéj rendszeres fogyasztása. A rozmaring az a fűszernövény, amely nagy mennyiségben tartalmazz olyan ásványi anyagokat, melyekre nagy szűksége lehet a szervezetünknek.

Többek között megtalálható benne a kalcium, vas, kálium, folsav, B6, C és az A-vitamin is. Ezek pedig nagyon jó hatással bírnak a szem egészségének a megőrzésére. A fekete bors az a fűszernövény, amely szinte minden konyhában fellelhető. Egykor olyan értékes fűszernövénynek tartottak, hogy még fizetőeszköznek is elfogadták. Ugyanis nagy mennyiségben megtalálható meg benne mangán, illetve réz. Ez mellett javítja az anyagcserét és hozzájárul a csontok egészségéhez. Manapság egyre nagyobb számban jelenik meg a férfiak körében a prosztatarák, ennek megelőzésére, illetve a küzdelem segítségében nagy segítségünkre lehet a szegfűbors. A kurkuma fogyasztása nagyon hatásos lehet az ízületi gyulladások kezelésére.


hunprobalazs