FVSZ elnöke kifejtette véleményét a szakma tanulás változásairól

Komoly változások ígérkeznek a szakképzés terén, melyről már többen kifejtették véleményüket. Így tett a Felnőttképzők Szövetségének elnöke is.

FVSZ elnöke, Zsuffa Ákos ugyan nem tudja a pontos részleteket, azonban pozitívan nyilatkozott a nyilvánosságra hozott változásokról. Eddig a mindenki által ismert OKJ-s képzések valósultak meg. Az OKJ vagyis az Országos Képzési Jegyzék 760 szakképesítést sorol fel. Rég óta zajlott a vita arról, hogy felesleges ennyi szakma, főleg, hogy egy részük átfed más szakképzettségeket, valamint jó néhány nem illeszkedik a munkaadók által definiált munkakörökhöz. Elég lenne mindössze 200 szakma, amiken belül lehetne specializálódni. Úgy néz ki a kormányzat is hasonlóképp gondolkodik, hisz két szakmalista létrehozását tervezik. Egyrészt lesznek széles alaptudást adó alapszakmák, amiket a diákok egyházi vagy állami iskolarendszerben tanulhatnak. A két szakmalista másik része a részterületeket érintő, speciálisabb szaktudást tartalmazza, melyet a diákok a felnőttképző kurzusokon tudnak elsajátítani.

A kormányzat évek óta igyekszik a fiatalokat a szakmatanulás irányába terelni. A két szakmalista hozzájárulhat ahhoz, hogy a diákok kedvet kapjanak a szakmatanuláshoz. Zsuffa Ákos elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a kormányzat nem két egymással versengő területként képzeli el a felnőttképzést és az iskolarendszerű szakképzést. Míg korábban a képzettség határozta meg a szakmát, úgy a közeljövőben létrejövő új rendszerben a munkaerőpiac diktálhatja az általa igényelt szakmákhoz a képzés minőségét, az elvárásokat. Így egyértelműen kijelenthető, hogy komoly változások előszobájában állunk, a jövő valóban nagy lehetőségeket tartogat a leendő középiskolások számára.


hunprobalazs