Graz város bemutatása

Stájerország fővárosa és Ausztria második legnépesebb városa Graz. Lakossága az utóbbi években gyorsan növekszik, elsősorban a Kelet-Európából érkező bevándorlóknak köszönhetően. Éghajlata kontinentális, hegyvidéki és mediterrán hatásokkal. Bécsnél és Salzburgnál jóval melegebb az időjárás, kevesebb a csapadék és több a napsütés.

[adsense_id=”1″]

Graz, Ausztria délkeleti részének gazdasági, kulturális és oktatási központja. A régi, történelmi épületekkel teli óvárosát 1999-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az óvárosban érdemes felkeresni a Schlossberget, a Művészeti Múzeumot és II. Ferdinánd osztrák császár mauzóleumát. Az óvároson kívül találjuk az 1460 és 1685 között épült Schloss Eggenberg-et, mely egy csodálatos barokk palota. A városban rengeteg múzeum, galéria és kiállító terem található, amelyet érdemes meglátogatni.

2003-ban Graz viselte az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet, mely nagy siker volt, rengeteg turista látogatott a városba, így komoly ismertségre tett szert. A városban hat egyetem található, ahol 44 ezer diák folytatja a felsőfokú tanulmányait.  Graz híres szülötte Arnold Schwarzenegger színész, egykori testépítő világbajnok, hosszú ideig az ő nevét viselte a város labdarugó stadionja is. Graz legnépszerűbb sport klubja a Sturm Graz labdarugó klub, mely 3 bajnoki címet is szerzett a városnak 1909-es alapítása óta. 1989-ben lett magyarországi testvérvárosa Pécs.


hunprobalazs