Gyerekek biztonságban a virtuális térben is

Amikor néhány évvel ezelőtt az internet a mindennapok részévé vált, minden szülőben kettős érzést váltott ki. Egyrészt örömmel fogadták, hogy a kicsik előtt is kitárul a világ és számtalan új lehetőség elérhető, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek korlátlan forrását is látták és látják ma is az internetben. Ezek pedig szinte kizárólag a pornográfiához kapcsolódnak és a fiúkat, lányokat egyformán fenyegetik.

[adsense_id=”1″]

Míg korábban az iskolánál leselkedő idegenektől kellett tartani, addig a szexuális zaklatás már az otthonokban is folytatódik. Egy felmérés szerint a 13 évesek többsége minimum egy órát használja az internetet naponta, chaten és a közösségi oldalakon keresztül pedig bárkit meg lehet találni és utol lehet érni. A virtuális világban könnyű barátokat szerezni és még könnyebb azt hinni, hogy valakiben megbízhatunk.

Szinte bármilyen oldalra kattintunk, hirdetések zúdulnak ránk. Olyan termékekkel van tele a világháló, melyek tökéletes alakot, gyors fogyást garantálnak, megrendelni őket pedig sokszor csak néhány kattintásba telik. A tinilányok előtt mézesmadzagként húzzák el a fogyókúrás pirulákat, miközben az agyonretusált modellek képei megállás nélkül a szemük előtt vannak. Az étkezési rendellenességek súlyosabb formáinak, mint az anorexia vagy a bulímia terjedése szintén nagyban tudható be az internetnek. Az egyetlen dolog, amit a szülők ez ellen tehetnek, hogy felkészítik a gyereket a lehetséges veszélyekre.


hunprobalazs