Gyermeknevelés nagy felelősséggel jár!

Előbb vagy utóbb, de a legtöbb párkapcsolat eljut arra a szintre, hogy szeretnék a szerelmüket megkoronázni egy gyermekkel. Ám ez a döntés nagyon nagy felelősséget von maga után, és rögtön jön is utána a kérdés, hogy vajon jó szülők leszünk-e? Valljuk be, ez mindenkiben egy nagy félelmet kelt.

A gyermeknevelés mára nagyon sokat változott a régi időkhöz képest. A legtöbb szülő igyekszik a gyermekeiket önállóságra nevelni. És ez mellett még arra is törekszenek, hogy megfelelőképpen fejlesszék a személyiségüket. A kisgyermekek számára három legfontosabb dologról beszélhetünk, amit egy szülő adhat nekik. Ezek pedig a következők: odafigyelés, szeretet, és a biztonság. A gyermek-szülő kapcsolat egyik legelemibb meghatározója az odafigyelés. Nagyon fontos, hogy ne csak a kötelező köröket fordítsuk gyermekeinkre, mint pl. ha éhes megetetjük, ha álmos elaltatjuk. Számukra nagyon fontos és fejlesztő hatással lehet a közösen eltöltött idő, a játék, az ének, ha beszéljünk hozzájuk, elmagyarázzuk a dolgokat, hogy éppen mit csinálunk attól függetlenül, hogy most nem csak velük foglalkozunk.

Szeretetünket sokféleképpen kimutathatjuk a gyermekünk iránt. Többek között azzal is, hogy megvásároljuk az áhított játékokat, elvisszük fagyizni, ám ezek mellett mégis az a legfontosabb, hogy érezze a melegséget, a kötödést, az igazi család melegét. Fordítsunk kellő figyelmet egymásra, gyermekünkre. Úgy tudjuk kellő képen fejleszteni gyermekünket, ha nyugodt környezetben neveljük és biztos hátteret teremtünk számukra. Amennyiben odafigyelünk gyermekünkre és szeretetben neveljük fel őket, akkor már jó szülők vagyunk. A gyermekünk akkor érzi magát biztonságban, ha érett és felelősség teljes szülök veszik őt körül.


hunprobalazs