Gyilkos húsevő növények

A húsevő növényekről nem sok információja van az átlagembernek, pedig 600 fajuk él szerte a világban, és állít csapdát a gyanútlan kis állatoknak. A trópusi kancsóka a trópusi indás fajok csoportjába tartozik, Dél-Kínában, Indonéziában és  Malajziában él. A „kancsóka” nevet a kancsó alakúvá alakult leveléről kapta. Ennek segítségével fogja meg a rovarokat. A levélben található folyadék segít a növénynek abban, hogy a csapdába került zsákmány bent is maradjon.

[adsense_id=”1″]

A Magyarországon is honos harmatfűnek kb. 100 faja van. A harmatfüvek általában kicsi, tőlevélrózsás növények, nedves, mocsaras helyeken fordulnak elő. A „harmatfű” név a leveleken lévő fonalszerű mirigyszőrök által termelt ragadós nedvre utal. Ezek hozzátapadnak az óvatlan rovarhoz, majd az egész levéllemez a rovarra borul és megemészti azt.

A Vénusz légycsapója az egyik legszebb növény a világon. Az utóbbi években már a növénynemesítők is sok fajtáját állították elő. A levelek végén helyezkednek el az édesen illatozó csapdák. Belsejükben 6 érzékelő szőr található. Mikor a zsákmány a csapdára száll és az érzékelőkhöz ér, a levéllemezek egy pillanat alatt összezáródnak és rabul ejtik az áldozatot. A zsákmányt kb. 10 nap alatt emészti meg a Vénusz légycsapója.

Az Alpokban és a Pireneusokban honos növény a hízóka. A nitrogén pótlására fogyasztja a rovarokat. A levelein található mirigyek ragacsos anyagot választanak ki, mely egy pillanat alatt beteríti a zsákmányt. Hangyákat, levéltetveket, egyéb apró rovarokat fogyaszt, melyek kapálódzásától ingerületbe jön a levél, és összetekeredik. A levelek emésztőnedveket termelnek, ezek kioldják a tápanyagokat, melyet a növény a levelein keresztül szív fel.

A gyanútlan rovarok nem sejthetik, hogy a színpompás illatozó növények lesznek gyilkosaik.


hunprobalazs