Gyógyíthatóak-e a sebek nyomtatható bőr által?

A krónikus sebek vagy égési sérülések kezelésére alkalmas bőrrétegek nyomtatása jelent meg az újonnan kifejlesztett bőr bioprinting rendszerének köszönhetően. A Wake Forest Regeneratív Orvostudományi Intézet (WFIRM) tudósai Winston-Salemben létrehoztak egy olyan bioprinteret, amely egy személy saját bőrsejtjeit használja új bőrrétegek létrehozására és közvetlenül alkalmazza azokat a sebre.

Egy új dokumentum, amely most a tudományos jelentésekben szerepel, részletezi az új technológia fejlődését. Az eljárás magában foglalja a bőrön belüli fibroblasztok és az epidermális keratinociták betakarítását egy személy normál bőrszövetének biopsziájából. A tudósok bővítették a sejteket és egy hidrogélbe keverték őket. Ezután azokat a bioprinterbe helyezték, amely beolvassa a személy sebét, táplálja az adatokat a szoftverbe, és megmondja a készüléknek, hogy hol helyezze el a nyomtatott bőrréteget. A kapott anyag egyedülállóan nyomtatva van, hogy megfeleljen a személy sebének pontos területeinek, ahol szükség van rá anélkül, hogy donor bőrátültetésre lenne szükség.

Ez a technika képes megismételni a bőr természetes funkcióját, és felgyorsítja a bőr természetes kialakulását, ami azt jelenti, hogy a gyógyulás kevesebb időt vesz igénybe, és kevesebb kockázattal jár. A seb súlyosságától és méretétől függően a seb gyógyulása általában 4-6 hetet vesz igénybe. Azonban, ha ez időn belül nem gyógyul, az orvosok krónikus sebnek tekintik. Számos tényező krónikus sebet okozhat, beleértve a cukorbetegség és a rossz táplálkozás is. Számos módja van annak, hogy az egészségügyi szolgáltatók megpróbáljanak gyógyítani egy krónikus sebet. A sebkötözés fontos része a sebek gondozásának és gyógyulásának, de ezek az árak és a hatékonyság szempontjából eltérőek.


hunprobalazs